DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

HVIDR-a Slatina organizirala Memorijalnu utrku „Milan Dunković“

HVIDR-a Slatina jučer je u suradnji s Udrugom maratonaca „Glasnici istine“ Virovitičko-podravske županije organizirala 1. memorijalnu utrku „Milan Dunković“ na dionici Mikleuš-Radosavci u kojoj su uz „Glasnike istine“ sudjelovali i maratonci iz Virovitice i Osijeka.
Trkači su se okupili u Parku 136. slatinske brigade te se u biciklističkoj pratnji Mate Bubaš, Pave Tutenova i Vladimira Čubelića uputili prema mjestu pogibije Milana Dunkovića u Mikleušu gdje ih je u ime Općine Mikleuš dočekao Drago Kraljik koji im je zaželio sretnu trku te tom prigodom rekao:
„Lijepo Vas je vidjeti u ovolikom broju kako bi se prisjetili Milana Dunkovića i svih branitelja koji su dali svoje živote za Lijepu našu te im odali počast ovom memorijalnom trkom koja će na neki način biti pokazatelj mlađim naraštajima putem kojega će se im se prenijeti sjećanja na zbivanja tijekom Domovinskog rata na ovim prostorima – da se ne zaboravi.“

Svog suborca Milana Dunkovića, koji je rođen 26. rujna 1970. u Radosavcima, a život izgubio 17. listopada 1991. godine u Mikleušu kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde, prisjetio se Drago Sabljak: „Zahvaljujem se svima koji ste došli iz svih krajeva Slavonije kako bi odali počast mom prijatelju i suborcu s kojim sam bio onoga dana kada je izgubio život. Bilo je 10:00 sati kada su počeli napadi na područje Mikleuša, prva granata je preletjela preko nas i otišla prema centru Mikleuša, nažalost druga je pala u mojoj blizini, geler me je pogodio u leđa. Milan je bio skriven iza drveta, kada je granata pala čuo sam samo „Drago…“ i nastao je muk, nekako sam došao do njega, oči su mu bile pune zemlje kao i glava, pokušao sam mu pomoći no izdahnuo je.“ – sa suzama u očima prepričava Sabljak.

Predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš također se s nekoliko riječi obratio sudionicima maratona i im zahvalio na dolasku, te obećao kako je ovo tek jedna u nizu Memorijalnih utrka za sve poginule branitelje. Naglasio je kako ovakvih događanja treba biti što više kako se sinovi koji su dali živote za Lijepu našu nikada ne zaborave.

Predsjednik Udruge Maratonaca „Glasnici istine“ VPŽ Pavo Tutenov uz nazočne maratonce posebno se zahvalio Danijelu Dunkoviću, nećaku poginulog Milana, kao inicijatoru ove Memorijalne utrke te rekao kako će „Glasnici istine“ uvijek podržavati ovakve projekte i trčati dok god mogu za sve poginule hrvatske branitelje.

Nakon pozdravnih riječi, zapaljenih svijeća i molitve, startala je utrka iz Mikleuša, a maratonci su se na dionici do Radosavaca zaustavili kako bi zapalili svijeće i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Bukovici, potom u Slatini u Parku 136. Slatinske brigade te na krajnjem odredištu u Radosavcima na posljednjem počivalištu Milana Dunkovića.

U mjesnom domu Radosavci svim sudionicima se obratio predsjednik HVIDR-e Slatina Ilija Nikolić:
„U ime slatinske HVIDR-e kao organizatora Memorijalne utrke želim se zahvaliti svim sudionicima na dolasku i čestitam im na istrčanoj utrci.
Isto tako zahvaljujem gospođi Roziki i Danijelu kao inicijatorima ove utrke. Vječna hvala i slava Milanu Dunkoviću što je položio svoj život za slobodnu nam Hrvatsku.“
– rekao je između ostaloga Nikolić koji je potom uz pomoć majke poginulog Milana, Rozike Dunković sudionicima utrke uručio zahvalnice.
(mf/Foto: HVIDR-a Slatina)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button