NASLOVNICAPOLITIKA

HSU – ZA povećanje cenzusa nakon 15 godina i PROTIV poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja

Hrvatska stranka umirovljenika započela je akciju u kojoj prikuplja potpise ZA povećanje cenzusa nakon 15 godina i PROTIV poskupljenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja.

Tim povodom saborski zastupnik Tomislav Žagar i povjerenica Hrvatske stranke umirovljenika za grad Slatinu Nataša Ivković danas, 15. studenoga, na tiskovnoj konferenciji u Novoj Bukovici predstavili su peticiju kojom se izražava protivljenje poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja te traži povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje koji nije mijenjan 15 godina.
U priopćenju ističu kako je ministar zdravstva Milan Kujundžić više puta najavio poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, iako za tim nema potrebe. Takvo poskupljenje išlo bi na ruku privatnim osiguravateljima, a na štetu građana i javnog osiguravatelja.
S druge strane, treba povećati cenzus koji trenutno za samca iznosi 1.939, na 2.340 kuna, a za člana kućanstva s 1.516 na 1.830 kuna. Nadalje, potrebno je cenzus usklađivati na početku svake godine s rastom plaća. Na ovaj način spriječit će se daljnje guranje umirovljenika i radnika u siromaštvo te privatizaciju dopunskog zdravstvenog osiguranja u kojem bi stariji od 60 godina trebali plaćati mjesečnu policu u rasponu od 150 do 350 kuna. Ovaj prijedlog je realan i pravedan. Solidarnost mladih prema starijima, zdravih prema bolesnima i imućnih prema siromašnima, temelj je zdravog društva i to je naš krajnji cilj, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji saborski zastupnik Tomislav Žagar.
(mf/Izvor: HSU)

hsu_letak_a5

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button