DOGAĐANJANASLOVNICAPOLITIKA

HSP se priključio referendumskoj inicijativi „Zaštitimo hrvatsku kunu“ prikupljanjem potpisa i na slatinskom području

Na više od 300 lokacija širom Hrvatske građani će moći podržati inicijativu Hrvatskih suverenista i HSP-a da se odgodi uvođenje eura kao službene valute u RH.
Ovu su inicijativu Suverenisti pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a podržalo ju je nekoliko manjih stranaka – Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove, koje su se nedavno i ujedinile sa Suverenistima.

Da bi došlo do raspisivanja referenduma trebali bi prikupiti deset posto od popisa birača, odnosno preko 368.000 potpisa.

Referendumskoj inicijativi pod nazivom „Zaštitimo hrvatsku kunu pridružila se i Hrvatska stranka prava Virovitičko-podravske županije zajedno sa svojim podružnicama te je danas u Slatini započela s prikupljanjem potpisa za provedbu referenduma, a u čiju su se provedbu uz predsjednika Županijskog vijeća HSP-a VPŽ Matu Bubaša priključili i članovi Podružnice HSP-a grada Slatine koje je predvodio predsjednik Pavo Tutenov.

– Naš cilj je omogućiti građanima Hrvatske da se sami izjasne žele li euro ove godine, nagodinu ili u narednih deset godina. Ne ulazeći u gospodarstvene probleme koji će nastati dolaskom eura, kao što je primjerice gubitak 20-ak tisuća radnih mjesta u mjenjačnicama ili općenito porast cijena, nama je prioritet skupiti dovoljan broj potpisa (oko 380.000) da bi se proveo referendum.

Ako se referendumom građani izjasne da žele euro 2023., 2025. ili 2027., to je njihova volja i mi to prihvaćamo. No ne želimo da netko umjesto nas, pa nijedna vlada, odlučuje kada bi euro trebao doći u Hrvatsku, a s druge strane gledajući, puno toga je dato i krvi proliveno za ovu hrvatsku kunu i mi ne vidimo razlog da se ta kuna ukine. Dakle postoji mogućnost i eura i kune kao valute i to je još jedan razlog više da provedemo ovu inicijativu.
Hrvatski narod mora odlučivati o stvarima koje se tiču njegove budućnosti, a kuna mora ostati u zaštiti suvereniteta Republike Hrvatske, – poručio je predsjednik Županijskog vijeća Hrvatske stranke prava Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš te pozvao sve građane sa slatinskog područja i pripadajućih općina da dođu i svojim potpisom podrže referendumsku inicijativu „Zaštitimo hrvatsku kunu“, odnosno da se sami izjasne da li žele euro i kada ga žele.

Potpisi su se na Trgu sv. Josipa u Slatini počeli prikupljati danas od 9 do 12 sati, te će se prikupljati i tijekom narednih dana u istom vremenu sve do 7. studenoga kada je zadnji rok za prikupljanje potpisa.
Osim toga volonteri i članovi HSP-a će omogućiti i ostalim građanima da se izjasne prikupljanjem potpisa u svim prigradskim naseljima i okolnim općinama.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button