NASLOVNICAŽUPANIJA

HRVATSKO PSIHOLOŠKO DRUŠTVO Profesoru Siniši Brlasu Zlatni grb za doprinos struci

Profesor psihologije Siniša Brlas iz Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije dobitnik je nagrade Zlatni grb Hrvatskoga psihološkog društva za osobito vrijedan doprinos razvitku i radu društva za 2020. godinu.

Hrvatsko psihološko društvo utemeljilo je psihologijsku nagradu Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva u svrhu poticanja razvitka psihologije i odavanje javnog priznanja za osobito vrijedan doprinos razvitku i radu Hrvatskog psihološkog društva. Ta je nagrada prvi put dodijeljena 1983. godine, a sastoji se od nagradne medalje i diplome. Dodjeljuje se godišnje samo jednom psihologu ili psihologinji za koje se procijeni da su dali osobito vrijedan doprinos psihologiji kao struci.

Dobitnik ove vrijedne nagrade Siniša Brlas društveno je iznimno angažiran psiholog, jedan od vodećih stručnjaka u području psihologije ovisnosti i dugogodišnji član Hrvatskoga psihološkog društva. Nagrada mu je uručena u srijedu, 10. studenoga 2021., na otvorenju 28. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u Zagrebu.

U virovitičkom Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” prof. Brlas radi u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Prethodno je radio kao stručni suradnik psiholog i nastavnik u osnovnim i srednjim školama, kao psiholog u sustavu socijalne skrbi i u policiji, kao predavač na visokoj školi te u sustavu obrazovanja odraslih. U odgojno-obrazovnom sustavu bio je voditelj županijskih i međužupanijskih stručnih vijeća stručnih suradnika te je napredovao u zvanje stručnog suradnika mentora, a u sustavu visokog školstva napredovao je u nastavno zvanje predavača visoke škole. Bio je član stručnoga tima Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH za izradu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga, također i dugogodišnji suradnik Agencije za odgoj i obrazovanje, a član je više savjeta i povjerenstava Virovitičko-podravske županije. Volontirao je u sustavu skrbi o mentalnom zdravlju odraslih. Završio je niz stručnih edukacija.

Godine 2010. Brlas je dobio visoko priznanje Hrvatskog psihološkog društva “Marulić; Fiat Psychologia” za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije, 2018. dobio je priznanje Ministarstva pravosuđa RH za suradnju s probacijskim sustavom u tretmanu ovisnika, a dobio je i niz ostalih različitih priznanja za svoj stručni i društveno angažirani rad. Zlatni grb stoga je svojevrsna kruna njegova profesionalnog rada i javnoga doprinosa kako psihologiji kao struci tako i zajednici u kojoj djeluje. Nagrada također pokazuje kako Virovitica i Virovitičko-podravska županija imaju vrsne stručnjake prepoznate na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


Napisao i jedini rječnik ovisnosti

Prof. Brlas napisao je više knjiga u području prevencije i suzbijanja ovisnosti i proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, napisao je i jedini rječnik ovisnosti u ovome dijelu Europe, kao i jedan srednjoškolski udžbenik. Jedan je od autora projekta “Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja”, a urednik je i autor u brojnim knjigama o mentalnom zdravlju. Bavi se istraživačkim radom, autor je ili koautor stručnih i popularno-znanstvenih članaka u različitim publikacijama te je aktivno sudjelovao i na nizu stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu. Primarno se već više od 20 godina bavi psihologijom ovisnosti, relativno novijim područjem primijenjene psihologije u okviru kojega se osobito bavi istraživanjima, preventivnim programima, tretmanom ovisnika i evaluacijom prevencije i tretmana.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button