DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Hrvatsko društvo karikaturista i ove godine posjetilo Slatinu kako bi u Zavičajnom muzeju proslavili Međunarodni dan muzeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Zavičajni muzej Slatina i Hrvatsko društvo karikaturista i ove su godine zajedničkim snagama u galerijskom prostoru slatinskoga muzeja postavili godišnju izložbu karikatura Hrvatskog društva karikaturista.

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Zavičajni muzej Slatina svake se godine pridružuje obilježavanju tog bitnog dana, a ove godine su, drugu godinu zaredom, taj dan posvetili umijeću crtanja karikatura.

Ravnatelj slatinskog Zavičajnog muzeja, Vlado Majhen sa svojim kolegama je ugostio predstavnike Društva hrvatskih karikaturista – predsjednika Nikolu Plečka (poznatijeg kao Nika Titanika) te članove društva Davora Trgovčevića, Milana Lekića (Lexa), Damira Novaka, Krešimira Kvešteka i Slatinčanina Zorana Tkaleca. Nakon ravnateljevih pozdravnih i zahvalnih riječi gostima i posjetiteljima, s nekoliko riječi se obratio i kustos Zavičajnog muzeja, Srđan Đuričić.

Cilj je bio organizirati jedan dan u godini kojim bi se svim posjetiteljima približio značaj muzeja. Međunarodni dan muzeja je možda najbolji prikaz djelovanja i angažmana nas muzealaca da publici na razumljiv način pokazujemo da kulturu treba njegovati i prvenstveno konzumirati, a muzej je naravno jedno od najboljih mjesta za konzumaciju kulture – rekao je Đuričić te ispričao ukratko o povijesti obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koja seže još u davnu 1977. godinu.

Ova godina je značajna za slatinski Zavičajni muzej jer ove godine obilježavaju 40 godina postojanja pa tako nizom aktivnosti žele proslaviti ovu okruglu obljetnicu.

Unutar ovih 40 godina postojanja, sačuvali smo jedan vrlo važan segment Slatine. Sačuvali smo kulturnu i etnografsku povijest Slatine i njezinu raznolikost koja je čini krajem kakvim jest. Upravo povodom ovoga, za nas muzealce bitnoga dana, možemo biti zahvalni našim prethodnicima i našim vrijednim djelatnicima koji su u ovih 40 godina prikupili više od 13 000 predmeta koji su vezani upravo uz naš slatinski prostor. To nekima možda ne zvuči mnogo, no mi smo zaista ponosni na svaki prikupljeni i sačuvani predmet jer kroz svaki predmet govorimo priču o slatinskom kraju i njegovoj prošlosti – rekao je Đuričić.

Predsjednik Društva hrvatskih karikaturista, Nikola Plečko, široj javnosti poznatiji pod pseudonimom Nik Titanik, zahvalio se na mogućnosti predstavljanja radova članova Društva hrvatskih karikaturista slatinskoj publici te je objasnio kako su svi izloženi radovi nastali prethodne, 2023. godine. Tema radova je slobodna, a svaki autor sam je odabrao radove koji će ga vjerodostojno predstaviti, pa se uz brojne portretne karikature mogu vidjeti i tzv. geg karikature („karikature situacije“ razumljive u cijelom svijetu), ali i brojne aktualne dnevno-političke i angažiranije karikature koje komentiraju naše lokalne, ali i svjetske probleme i teme koje zaokupljaju hrvatsku javnost u proteklom razdoblju.

Neki od članova društva su vrlo poznati i afirmirani karikaturisti koji svoja djela izdaju u dnevnim tiskovinama, dok su neki nešto manje poznati široj javnosti koji svoje radove objavljuju u lokalnim medijima ili na društvenim mrežama, no svi oni redovno osvajaju različite nagrade i priznanja na međunarodnim festivalima karikature.

Društvo trenutno broji 80-ak članova, a jedan od njih je i Slatinčanin Zoran Tkalec koji se crtanjem karikatura bavi već dugim nizom godina. Nekima su njegovi radovi možda poznati iz vremena kada su izlazili u Slatinskom petku, a sada ih objavljuje na stranici Kist online i na Facebooku.

Na samome kraju, posjetiteljima se s nekoliko riječi obratio zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika, Ilija Nikolić koji je čestitao svima Međunarodni dan muzeja i službeno otvorio izložbu karikatura koja se može pogledati do 17. lipnja.

Nakon formalnog dijela otvorenja izložbe, svoje umijeće u crtanju karikatura karikaturisti su pokazali poklonivši nekoliko originalnih brzopoteznih karikatura našim sugrađanima.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button