NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

HRVATSKI KALENDAR 2022.: Bogata izdavačka djelatnost Hrvata u Mađarskoj

Hrvatski kalendar za 2022. godinu donosi priloge iz svih područja života i rada Hrvata i hrvatskih zajednica u Mađarskoj


U glavnom gradu Mađarske djeluje Croatica Kht., neprofitno poduzeće za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost koje su osnovali Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj i Savez Hrvata u Mađarskoj. Medijski centar Croatica izdaje samostalni tjednik za Hrvate na hrvatskom jeziku, koji od 1991. godine nosi naziv Hrvatski glasnik, pa je prošle godine obilježena 30. obljetnica njegova izlaženja, a u njegovu je sastavu i Radio Croatica te Croatica TV. Uz Hrvatski glasnik, Croatica se javlja i kao izdavač knjiga te drugih povremenih i prigodnih tiskovina na hrvatskom jeziku, pa tako izdaje i godišnji Hrvatski kalendar.

Hrvatski kalendar za 2022. godinu knjiga je koja na 200 stranica u boji donosi Kalendarij i mnogo priloga iz svih područja života i rada Hrvata i hrvatskih zajednica u Mađarskoj. Prva tema razorni je potres u Sisačko-moslavačkoj županiji i pomoć koju su na stradalo područje poslali Hrvati u Mađarskoj i mađarska vlada. Jedna od njih je organizacija ljetovanja za stotinu djece s potresom pogođenog područja u odmaralištu Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj na otoku Pagu. Glasnogovornik Hrvata u mađarskom Parlamentu Jozo Solga pokrenuo je inicijativu za pružanje pomoći Banovini za saniranje šteta i pridružio se inicijativi Vlade RH, Hrvatske državne samouprave i parlamentarnih zastupnika županije Somogy davši i osobnu novčanu donaciju od 500.000 forinti te osiguravši prijevoz materijalne pomoći iz Martinaca i okolice u Srednje Mokrice, nedaleko od Petrinje. Solga je uputio poziv za prikupljanje pomoći svim hrvatskim samoupravama, civilnim društvima, organizacijama i pojedincima, kolegama zastupnicima u Parlamentu i predstavnicima drugih narodnosti u Mađarskoj. Kalendar donosi prikaz svih vrsta brojne pomoći i milijunskih donacija stradalom području.

U toj zanimljivoj knjizi predstavljeni su pripadnici hrvatske zajednice – dobitnici različitih nagrada i priznanja u Mađarskoj (Joso Ostrogonac, vlč. Ladislav Bačmai, ženski pjevački zbor Korijeni iz Martinaca), prikazani su život i običaji Hrvata u Mađarskoj, Državno hodočašće Hrvata u Drvljancima, Dječji folklorni festival u Serdahelu, Hrvatski državni vjerski kamp u Santovu, Hrvatski ljetni festival mladih u Martincima, Susret hrvatskih pjevačkih zborova u Kaćmaru i brojne druge manifestacije, svetkovine i sportski susreti, kao i nekoliko proznih i poetskih književnih radova.

Urednica Hrvatskog kalendara 2022. je Branka Pavić Blažetin, uređivački odbor činili su Stipan Balatinac, Bernardeta Blažetin, Kristina Goher i Timea Horvat, a Kalendarij su pripremile Eva Molnar Muić i Branka Pavić Blažetin.     

Hrvatska samouprava XVI. okruga (Croatica neprofitni d.o.o.) objavila je i zidni kalendar za 2022. godinu pod nazivom Podravski Hrvati. Kalendar je uredila Kinga Kolesza, a na kvalitetnom papiru prikazano je 39 izuzetnih fotografija Hrvatica i Hrvata svih dobi u narodnim nošnjama, čiji je autor Akos Kollar.
mf (Petar Žarković, Glas Slavonije/ Foto: Akos Kollar, Petar Žarković)

IZIŠAO I ZIDNI KALENDAR

Hrvatska samouprava XVI. okruga (Croatica neprofitni d.o.o.) objavila je i zidni kalendar za 2022. godinu pod nazivom “Podravski Hrvati”. Kalendar je uredila Kinga Kolesza, a na kvalitetnom papiru prikazano je 39 izuzetnih fotografija Hrvatica i Hrvata svih dobi u narodnim nošnjama, čiji je autor Akos Kollar.

 

Predstavljeni su pripadnici hrvatske zajednice – dobitnici različitih nagrada i priznanja u Mađarskoj

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button