DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Fotogalerija: Hrvatski časnički zbor Vrbovec ponovno najbolji na 9. slatinskoj fišijadi

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina danas je bila  domaćin otvorenog natjecanja u kuhanju fiš paprikaša.

Nakon prošlogodišnje covid stanke, ova je slatinska udruga pod pokroviteljstvom Grada Slatine, Turističke zajednice grada Slatine i Ministarstva hrvatskih branitelja vrlo uspješno organizirala 9. slatinsku fišijadu kojom tradicionalno obilježava obljetnicu oslobođenja vojarne u Slatini i karaula u Kapincima i Noskovcima, inače prvih vojnih objekata u Domovinskom ratu oslobođenih na potezu od Osijeka do Koprivnice. Ujedno je to bila i završnica brojnih događanja i manifestacija u sklopu programa povodom obilježavanja Dana grada Slatine.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina Ivana Selenića koji se tom prigodom prisjetio događanja 16. rujna od prije 30 godina kada su oslobođene spomenute karaule i slatinska vojarna što je bilo od velikog značaja ne samo za slatinski kraj već i cijelu Slavoniju, pa i Hrvatsku, natjecanje je otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.
Uz pohvale na organizaciji otvorenog natjecanja u kuhanju fiš paprikaša ekipama je zaželio puno uspjeha u pripremanju njihovih ribljih kotlića te im podijelio natjecateljske majice.

– Svima vama jedno veliko hvala što ovakvim događanjima i obilježavanjem važnih obljetnica čuvate vrijednosti Domovinskog rata od zaborava. I ova je manifestacija oplemenila ovogodišnju proslavu Dana grada Slatine i 724. obljetnicu prvog pisanog spomena imena Slatine i jedna je lijepa završnica cjelokupnog programa, stoga vam još jednom čestitam Dan grada Slatine, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Nakon svečanog otvorenja 9. slatinske fišijade, izaslanstva Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina na čelu s predsjednikom Ivanom Selenićem i Grada Slatine koju su predvodili gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, odale su počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem cvjetnog aranžmana i lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade. Počast su odali i predstavnici ostalih braniteljskih udruga sa slatinskog područja te predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec.

Predsjednik UDVDR Slatina Ivan Selenić nije krio zadovoljstvo rekordnim odazivom natjecateljskih ekipa.

– Ove godine odazvale su se 24 ekipe koje su osim iz našeg slatinskog kraja i cijele Virovitičko-podravske županije pristigle i iz Vukovara i Vrbovca. Osim obilježavanja ovih, za nas jako važnih obljetnica, slatinska je fišijada ujedno prilika za sklapanje novih kontakata i prijateljstava, tako da će predstavnici naše udruge uskoro otputovati u goste na jedno ovakvo slično druženje, – istaknuo je Selenić.

Dvočlane ekipe su bile raspoređene oko paviljona u Parku 136. slatinske brigade, a uz natjecateljski duh i pripremanje fiš paprikaša dan je bio idealan za druženje, a koji je osim suncem bio obasjan razdraganim licima, ne samo natjecatelja, već i brojnih posjetitelja koji su im došli pružiti potporu.

Osim natjecateljskih kotlića vlasnik restorana Stari podrum Vlado Kontić uz pomoć učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina smjer konobar i kuhar skuhao je i dva kotla ukusnog fiša koji su posjetitelji Fišijade mogli kušati besplatno.

Dok se uz prijateljsku atmosferu fiš lagano krčkao u kotlićima svim sudionicima 9. slatinske fišijade zahvalnice su uručili zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić, pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak i predsjednik UDVDR Slatina Ivan Selenić.

Ocjenjivačka komisija čija je predsjednica bila slatinska „kraljica“ slastica Sandra Jadek koja je ujedno i expert za fiš, kao i slatinski pročelnik Krunoslav Šarabok i Srećko Bosak, imala je težak zadatak kušati i među 24 uzorka ocijeniti koja su tri fiš paprikaša bila najbolja.
Ocjenjivala se boja, okus, kompaktnost i opći dojam, a nakon što su usuglasili svoj sud, ocijenili su da je najbolji fiš paprikaš na ovogodišnjoj Fišijadi skuhala ekipa Hrvatskog časničkog zbora iz Vrbovca koja je titulu prvaka osvojila i na 8. fišijadi.
Drugo mjesto pripalo je ekipi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Zdenci, a treće ekipi HDZ-a Slatina.

Diplome te kotlić kao zasluženu nagradu najboljima je uručio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Na kraju se svim natjecateljskim ekipama zahvalio predsjednik UDVDR Slatina Ivan Selenić kao i pokroviteljima Fišijade: Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću, Turističkoj zajednici grada Slatine i Ministarstvu hrvatskih branitelja, zatim susjednim općinama i ostalim sponzorima koji su svojim donacijama također pomogli organizaciju 9. slatinske fišijade.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button