Home / NASLOVNICA / Hrvatski branitelji u Sopju se prisjetili oslobođenja karaula 1991. godine

Hrvatski branitelji u Sopju se prisjetili oslobođenja karaula 1991. godine

16. rujna 1991. godine oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. JNA u Slatini i granične karaule Zanoš u Kapincima i Bobrovac u Noskovcima. Nakon minobacačkog i pješačkog napada te zvjerskog pokolja 24 osobe u selima Balincima, Čojlugu i Četekovcu, brojni dragovoljaci priključili su se hrvatskim obrambenim snagama, a intenzivno se razmišljalo o zauzimanju slatinske vojarne i graničnih karaula. Potpuna blokada vojarne izvršena je 6. rujna, a 16. rujna predala su se tri oficira i 32 vojnika. Slatinska vojarna prva je oslobođena vojarna na velikom području od Koprivnice do Osijeka, a istoga dana, nakon dvodnevnog okruženja, hrvatski su dragovoljci i policajci zauzeli karaulu u Kapincima s jednim oficirom i 17 vojnika, a sutradan i karaulu u Noskovcima s jednim oficirom i 20 vojnika.

Hrvatski branitelji s područja općine Sopje jučer su obilježili 28. obljetnicu tih značajnih događanja. Nakon dočeka maratonaca, članova Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, koji su istrčali memorijalnu utrku od karaule Zanoš do Sopja, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i upaljenih lampiona uz spomen-ploču kod ”Zdenca života u središtu Sopja. Počast su odali hrvatski branitelji s područja općine Sopje, rodbina poginulih hrvatskih branitelja s područja općine Sopje, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg slatinskog područja, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, predstavnici Grada Slatine, predstavnici Općine Sopje predvođeni načelnikom Berislavom Androšem, Zvonko Kožnjak, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, te stanovnici općine Sopje. Molitvu je predvodio sopjanski župnik vlč. Oliver Kranjčić.

Obilježavanje oslobađanja karaula Zanoš i Bobrovec nastavilo se u sopjanskom Društvenom domu, gdje je nazočne pozdravio načelnik Berislav Androš, a obratili su se i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i saborski zastupnik Josip Đakić, ustvrdivši da se sva događanja iz Domovinskog rata trebaju oteti od zaborava, te da je i ovo okupljanje jedan od načina.
(df/Foto: D. Fišli)

x

Check Also

HBOR objavio mjeru za obrtna sredstva COVID-19 za MSP poduzetnike u turističkim djelatnostima

Mjera COVID-19 za TURIZAM – povoljni HBOR krediti za obrtna sredstva od 100.000 EUR – ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org