NASLOVNICAŽUPANIJA

Hrvatske šume izlaze ususret građanima: Zbog energetske krize ogrijevno drvo po nižim cijenama, za najpotrebitije osigurali donacije

Hrvatske šume uključile su se u paket mjera Vlade RH za pomoć građanima ususret sezoni grijanja u vrijeme globalne energetske krize. Kako kaže Igor Fazekaš, član Uprave Hrvatskih šuma, samo dvije od niza mjera “teške” su 32 milijuna kuna i pokazuju spremnost HŠ-a da u kriznim vremenima uskoči u pomoć građanima.  

– Iako su građani oduvijek imali kompenzacijske mjere HŠ-a po našem službenom cjeniku, i tako ogrjevno drvo mogli kupiti s popustom od 5 posto, novom odlukom Vlade taj se popust povećao na čak 20 posto. Ujedno, s obzirom na to da raste broj novih kupaca u kategoriji kućanstava, povećali smo plan proizvodnje na 1,1 milijun kubika ogrjevnog drva godišnje, dok se posljednjih godina ta količina kretala oko jedan milijun kubika, – ističe Igor Fazekaš.

OSIGURANE DOVOLJNE KOLIČINE

Hrvatske šume dosad su već isporučile građanstvu, odnosno tradicionalnim, stalnim kupcima, oko 80 posto prošlogodišnje količine ogrjeva, čime će se do kraja godine isporučiti sve potrebne količine te snabdjeti potrebite ogrjevnim drvom, poručuje.

Kako bi se ogrjevno drvo što prije preusmjerilo za potrebe građana i ugovornih kupaca, Hrvatske šume ukinule su licitacije. Uz ogrjevno drvo po pristupačnijim cijenama, HŠ pomažu onima koji si ovaj energent ne mogu priuštiti i to putem donacija.  

– U suradnji s Caritasom, Crvenim križem, udrugama invalida Domovinskog rata i ostalim tijelima i ustanovama koje brinu o potrebitima i dalje pojačano doniramo ogrjevno drvo socijalno ugroženim domaćinstvima. Ove godine donirali smo 230 kubičnih metara ogrjevnog drva za potrebite.

Ujedno, nakon potresa na području Petrinje i Siska, u okviru svojih nadležnosti razradili smo plan za pomoć stradalom stanovništvu i gospodarstvu. Tako smo, između ostalog, donirali 5.625 m3 ogrjeva za potrebe stanovnika iz potresom pogođenih područja, u ukupnoj vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna, pri čemu je za svaku od 1125 obitelji osigurano besplatnih 5 kubika ogrjeva. U suradnji s Crvenim križem, i dalje su u tijeku donacije najpotrebitijima, – kaže I. Fazekaš.  

S obzirom na aktualnu situaciju i povećane cijene energenata – kako se ona odražava na poslovanje Hrvatskih šuma? Fazekaš tvrdi kako Hrvatske šume i dalje posluju stabilno.

– Uz sve navedene mjere pomoći, Hrvatske šume d.o.o. i dalje posluju u stabilnoj financijskoj situaciji. I dalje smo pouzdan poslodavac i čvrst oslonac i partner gospodarskim subjektima, sa željom i dalje značajno doprinositi stabilnosti gospodarstva u njegovoj cijelosti, – ističe Fakezaš.

(www.icv.hr, foto: M. Lovrenc)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button