DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„HRVATSKA VOLONTIRA“ u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina

I ove godine Volonterski klub Industrijsko-obrtničke škole Slatina brojnim ekološkim aktivnostima uključio se u nacionalnu kampanju Hrvatska volontira 2024. koja se diljem zemlje provodi od 22. do 25. svibnja.

Brojni učenici škole i članovi Volonterskog kluba, uz organizaciju knjižničarke Svjetlane Dupan koja je ujedno i voditeljica školskog Volonterskog kluba te voditeljice školskog vrta Ružice Pekar, sudjelovali su u ovoj akciji uređivanjem školskog vrta i okoliša škole.

Učenici su od stare cigle napravili cvjetnjake i u njima zasadili novo cvijeće. Izradili su i u školski vrt postavili vjetrenjaču i tako upotpunili dekor vrta u kojemu se nalazi još mnoštvo starih i dekorativnih predmeta. Osim malčiranja cvjetnjaka, pokupili su lišće, počupali travu, obojili koševe za smeće i nove držače za ruže penjačice, uredili drvene klupe, pokupili smeće u vrtu i u cijelom parku oko škole.

Volonterski klub IOŠ Slatina osnovan je 2018. godine i od tada je proveo mnoštvo volonterskih akcija i aktivnosti. Članovi kluba po potrebi organiziraju u školskoj knjižnici vršnjačku pomoć u učenju i pomažu svojim kolegama u svladavanju nastavnih sadržaja. Redovito sudjeluju u humanitarnim akcijama za djecu u Dječjem domu Zagreb i SOS Dječjem selu Lekenik i Ladimirevci za koje svake godine povodom Božić i Uskrsa izrađuju „papirnate torte“ ispunjene slatkišima koje tom prigodom doniraju svi učenici škole. Na isti su način darivali i djecu izbjeglice iz Ukrajine koja su smještena u blizini Slatine.

Tijekom godina postojanja školskog Volonterskog kluba provedene su brojne humanitarne i volonterske aktivnosti prilikom kojih su učenici frizerske struke posjetili korisnike jednog lokalnog doma za starije i nemoćne koje su ošišali i gospođama napravili frizure. Održane su i brojne humanitarne prodaje lepinja „langošica“ koje su volonterski proveli učenici koji se obrazuju za zanimanje kuhar. Izrađivali smo i prodavali božićne i uskrsne ukrase i dekoracije čiji je prihod doniran UNICEF-ovom programu Škole za Afriku, kao i prihod od prodaje restauriranih starih predmeta i suvenira izrađenih salvetnom tehnikom i kaširanjem.

Uz podršku ravnatelja Mladena Graovca školski Volonterski klub IOŠ Slatina tijekom provedbe svojih brojnih akcija i aktivnosti od osnutka do danas odradio je 3279 volonterskih sati koji su prijavljeni u evidenciji volonterskih sati Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a aktivno surađuje s Volonterskim centrom Zagreb i  Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva Osijek.

Voditeljica i osnivačica školskog Volonterskog kluba IOŠ Slatina je knjižničarka Svjetlana Dupan koja svake godine uspijeva animirati nove učenike za uključivanje u klub i tako među učenicima širi svijest o volontiranju i potrebi rada za opće dobro.

(mf; Izvor: IOŠ Slatina, knjižničarka i voditeljica Volonterskog kluba Svjetlana Dupan)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button