NASLOVNICASPORT

HRVAČ ANTONIO MINAUF, VIŠESTRUKI PRVAK HRVATSKE: Bez savjeta i preporuka trenera ni mojih uspjeha ne bi bilo

Nakon što je proglašen najboljim sportašem grada Slatine u 2018. godini, mladi hrvač i član Hrvačkoga kluba Slatina Antonio Minauf svojim uspjesima obranio je titulu i proglašen najboljim sportašem grada i u 2019. godini.

Rođen je 22. prosinca 2002. godine, učenik je trećeg razreda opće gimnazije u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina, a hrvanje trenira osam godina. Bio je već prvak države u kategorijama mlađih dječaka, starijih dječaka, kadeta i juniora, a kao pobjednik na tri jaka međunarodna turnira, Antonio je pozvan u juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Prvak je države u hrvanju grčko-rimskim načinom za juniore, a u klubu se drugu godinu natječe za seniorsku ekipu u 1. hrvatskoj hrvačkoj ligi. Od 2014. godine osvaja zlatne medalje na prvenstvima Hrvatske u hrvanju slobodnim i grčko-rimskim načinom u svojim kategorijama, na različitim kupovima, domaćim i međunarodnim turnirima.

Antonio se kao dječak, upravo kao i njegovi vršnjaci, želio baviti nogometom. Fizički je bio slabiji od njih pa je uz očevu pomoć zadovoljstvo pronašao u hrvanju.

– Brzo sam se sprijateljio sa svima koji su trenirali hrvanje, a vrijedno sam trenirao jer sam želio ojačati. Treneri su primijetili moj trud pa su i oni mnogo radili sa mnom. To me dosta motiviralo i zbog toga sam i zavolio hrvanje. Premda je hrvanje borilački sport, dopada mi se jer nisu dopušteni udarci bilo koje vrste, već protivnika savladavaš koristeći različite naučene zahvate.

Svi sportaši sretni su i ponosni kad pobjeđuju, zato se i bave sportom i sudjeluju na natjecanjima, ali Antonio nije nesretan i kad izgubi borbu. Kaže da tada uči na greškama i svaki poraz ga potakne na više rada. Borbe su relativno kratke i nema vremena za neka promišljanja, zato se za vrijeme svake borbe pokušava maksimalno koncentrirati na slabosti protivnika kako bi ih preokrenuo u svoju korist. I najmanji trenutak nepažnje ili gubitak koncentracije može rezultirati porazom. Zato su i treninzi izuzetno važni.

– Treninzi su dosta naporni i treba uložiti mnogo truda i vremena da bi se nešto postiglo. No, uz motivaciju koju nam daju treneri, podršku obitelji i dosta prijatelja s kojima volim provoditi vrijeme na treninzima – sve je moguće.

Tonijeva karijera vrhunskog sportaša započela je 2013. godine osvajanjem državnog prvenstva, i to mu je najdraže natjecanje.

– Tada sam sve iznenadio svojim uspjehom. Nitko nije očekivao da ću postati prvak, pa čak ni ja. Najznačajnija su mi državna natjecanja na kojima sam uspijevao obraniti titulu prvaka u različitim uzrastima i stilovima, a svojim najvećim uspjehom smatram sudjelovanje na prvenstvu Hrvatske u kategoriji juniora na kojem sam, iako najmlađi, uspio osvojiti titulu prvaka Hrvatske. Mnogo mi znače i dvije titule najsportaša grada Slatine, jer pokazuju da Grad podržava sportaše i sportske klubove, naše rezultate i trud koji ulažemo kako bismo svoju Slatinu promovirali na velikim natjecanjima.

Roditelji i obitelj Toniju su velika potpora jer znaju da voli hrvanje i da se u tome ‘pronašao’. Oni smatraju da je važno baviti se sportom i drago im je što je Toniju ovaj sport omogućio da stekne nova poznanstva i mnogo dobrih prijatelja.

– Nakon srednje škole planiram upisati fakultet, što znači da ću morati otići iz Slatine, ali to me neće zaustaviti da se i dalje nastavim baviti hrvanjem. Nadam se da ću uspjeti organizirati svoje obveze i imati mogućnosti nastaviti trenirati. Iako su sada teška vremena zbog ograničenog kretanja koje nam je ‘priuštio’ koronavirus, ja nisam prestao sa svojim treninzima i redovito radim kod kuće sve što mogu kako bih ostao u formi. Redovito radim vježbe snage i trčim.

Sa 14 prvaka države u različitim uzrastima, Hrvački klub Slatina proglašen je najboljom muškom sportskom ekipom u 2019. godini, a hrvanje je najtrofejniji sport u gradu. Ne čudi stoga što Antonio Minauf nije zaboravio ljude najzaslužnije za njegove i za uspjehe cijele ekipe.

– Volio bih spomenuti da za svoj uspjeh moram posebno zahvaliti trenerima Borivoju Kociću, Josipu Grahovcu, Novici Kociću, Mariju Petraku i Danijelu Kolomazu, koji se na treninzima maksimalno posvećuju mome radu i radu ostalih hrvača, jer bez njihovih savjeta, preporuka i ideja kako se poboljšati ne bi bilo mojih uspjeha koje sam do sada postigao, a ni uspjeha mojih kolega i našega kluba, kaže najbolji sportaš grada Slatine u 2018. i 2019. godini Antonio Minauf.
(Petar Žarković)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button