DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

HRT posjetio Dječji vrtić Zeko Slatina u sklopu projekta „Najljepši školski vrtovi“ i imali su što i vidjeti

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ove je godine raspisala natječaj svojega dugogodišnjega projekta Najljepši školski vrtovi za 2023. godinu u okviru kojega je pozvala sve ravnatelje vrtića, škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj da se prijave na natječaj za najljepši školski vrt.

Projekt provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima. Na natječaj su se mogli javiti svi vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi, centri za odgoj i obrazovanje, domovi za djecu te domovi za odgoj djece i mladeži u Republici Hrvatskoj.

Po drugi puta, ove se godine na natječaj prijavio Dječji vrtić Zeko u Slatini koji je tim povodom obišla HRT-ova ekipa i snimila brojne vrtove i detalje na kojima su vrijedno radili svi polaznici vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama.

Imali su se tom prigodom čime pohvaliti budući da uz veliko dvorište koje obiluje nasadima raznog ukrasnog cvijeća i bilja, te drveća i voćnih stabala, svaka vrtićka skupina ima i svoj zasebni vrt u kojemu su posadili i vrijedno njeguju, ne samo cvijeće i ukrasno bilje, već i voće i povrće te ljekovito i začinsko bilje. Sve su to naravno ukrasili različitim rukotvorinama koje su sami izradili.

Osim što na taj način čuvaju bogatstvo i biološku raznolikost ukrasnog i autohtonog bilja svojega podneblja, ujedno se uče vrijednostima rada i onoga što sami proizvedu. Tako s veseljem u svojoj vrtićkoj prehrani koriste plodove svoga rada koje sami ubiru, pripremaju i kušaju. Kažu da su im iz njihovoga vrta najslađe jagode i trešnje, najukusnija salata i mladi luk, a da ne pričamo o slasnim rajčicama i drugom povrću i voću.
Isto tako nisu propustili sa svojim odgojiteljicama napraviti ni sok od bazge, a već pomalo suše začinsko i ljekovito bilje od kojega će sami napraviti čaj, mirisne vrećice i druge ekološke proizvode, i to pod budnim okom vrtićke eko patrole.   

HRT-ova ekipa koju su u obilazak poveli v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Helena Hegediš i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić izrazila je oduševljenje napretkom koji se vidi na svakom koraku.

V.d. ravnateljice Helena Hegediš istaknula je kako su za to najviše zaslužne odgojiteljice i djeca koja se rado uključuju u sve aktivnosti vezane uz uređenja okoliša, a u tome su pomogli i njihovi roditelji koji su između ostaloga donirali brojne sadnice, kao i Grad Slatina s kojim vrtić ima izuzetnu suradnju budući da svojom potporom podržava sve vrtićke projekte.

– Ove godine se nadamo mogućoj nagradi za najljepši vrtić u RH jer smo se zaista potrudili i naš je vrtić zaista lijep. Prošla je godina bila godina iza korone kada su odgojiteljice imale brojnih drugih obaveza, a sada su se zajedno s djecom vratile u svoju „kolotečinu“ te se puno više mogle posvetiti uređenju okoliša i samoga vrtića koji odišu novim detaljima. Djeca su jako sretna kada vide napredak svoga rada, vole promatrati promjene u prirodi i zaista vode brigu da njihov okoliš bude čist i uredan, – rekla je v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko Slatina Helena Hegediš.

Naravno o tome će sud donijeti stručno povjerenstvo nakon što posjete i razgledaju vrtove svih sudionika prijavljenih na natječaj, a čiju ćemo odluku doznati na završnoj svečanosti u ožujku iduće godine na kojoj će se dodijeliti niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button