ŽUPANIJA

HR Županije u tri godine povukle 1,7 milijardi kuna iz EU, među najuspješnijima je Virovitičko-podravska županija

Županije su u razdoblju od 2017. do 2019. godine povukle iz EU oko 1,7 milijardi kuna, a u odnosu na 2017., preklani je iznos povučenih sredstava više nego udvostručen piše portal zupan.hr. Najviše je povukla po glavi stanovnika Ličko-senjska županija koja ujedno ima i najveći udjel povučenih sredstava u odnosu na ukupno povučena od strane županija, oko devet posto. Ta je Županija imala velik projekt razminiranja. Slijede ju Virovitičko-podravska i Međimurska županija. Po stanovniku, nakon njih najviše su povukle Požeško-slavonska i Šibensko-kninska županija, a po udjelu povučenih sredstava Vukovarsko-srijemska i Varaždinska županija. I dok su na počecima sredstva više bila namijenjena saniranju, od 2018. godine kreću razvojni projekti, a poseban zamah su imale slavonske županije nakon donošenja programa Slavonija, Baranja, Srijem. U 2017. godini županije su povukle 338,6 milijuna kuna, godinu poslije 623,8 milijuna te 2019. godine 786,2 milijuna kuna. Ukupno oko 1,7 milijardi kuna. Pokazuju to podaci konsolidiranih proračuna Ministarstva financija, na temelju kojih smo i napravili analizu najuspješnijih.

Prema posljednjim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje 2014. – 2020. godine RH je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura, odnosno 81,56 milijardi kuna, a do 25. ožujka 2021. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 12,38 milijardi eura tj. 94,12 milijardi kuna što je 115,41% dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 5,41 milijardi eura (41,11 milijardi kuna) odnosno 50,40% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 4,45 milijarde eura (33,84 milijardi kuna) odnosno 41,49% dodijeljenih sredstava.

Operativni program Konkurentnost i kohezija ima najbolji postotak ugovorenosti sredstava od 126,12% ukupno raspoložive alokacije, dok najbolji postotak isplaćenih sredstava bilježi Program ruralnog razvoja odnosno 69,19% dodijeljenih sredstava. S oko 3,8 tisuća kuna povučenih EU sredstava po stanovniku predvodi Ličko-senjska županija u razdoblju od 2017. do 2019. godine, slijedi Virovitičko-podravska s oko 1,6 tisuća kuna, Međimurska oko tisuću kuna, Požeško-slavonska 725 i Šibensko-kninska oko 661 kunu po stanovniku. Najveći udjel povučenih sredstava sa 9,18 posto imala je također Ličko-senjska županija, slijedila ju je također Virovitičko-podravska županija sa 6,49 posto pa Međimurska sa 5,88 posto. Na Vukovarsko-srijemsku županiju odnosio se je udjel od 5,45 posto, a 5,21 posto na Varaždinsku županiju. Po trendu rasta povučenih sredstava iz EU predvodi Krapinsko-zagorska županija s preko 700 posto, pa Osječko-baranjska sa 544,78 posto rasta, Virovitičko-podravska s nešto više od 400 posto te Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska s oko 396 posto rasta povučenih EU sredstava u trogodišnjem razdoblju. Isti je poredak po trendu rasta povučenih sredstava i u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

Virovitičko-podravska županija: Obnova dvoraca, izgrađeni poduzetnički inkubatori

Sa 1.614 kuna po stanovniku i udjelu povučenih sredstava od 6,49 posto, Virovitičko-podravska županija je druga županija, a treća je po trendu rasta povučenih sredstava u tri godine od 400,69 posto.

– Svake godine kontinuirano Županija aktivno sudjeluje na svim relevantnim Pozivima na dostavu prijedloga te se tako sustavno već desetak godina prepliću potpisivanja ugovora za nove projekte s realizacijom postojećih od Kladara do Stare Jošave, od istoka do zapada naše županije gdje se prepliću gradilišta, investicije i nove projektne priče – komentira je župan Igor Andrović.

Jedan od projekata koje izdvajaju u VPŽ je, primjerice, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje koji se odnosi na obnovu dvorca Janković u Suhopolju i nastavak je ulaganja županije u obnovu ruševnih dvoraca tj. kulturne baštine ovoga kraja te stavljanje istih u funkciju turizma. Virovitičko-podravska županija zadnjih godina pozicionirala se kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području. Obnova Centra za posjetitelje sa smještajnim kapacitetima vrijedila je gotovo 40 milijuna kuna a uslijedila je i rekonstrukcija perivoja, također iz EU sredstava putem prekogranične suradnje s Republikom Mađarskom, vrijedna 4,9 milijuna kuna. Spojem nekoliko različitih projekta nastao je Centar s 15 soba, 5D kinom i posjetiteljskim sadržajem koji spaja povijest i kulturnu baštinu s najmodernijom tehnologijom.

Zatim, važan je i projekt dogradnje i opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija Opće bolnice Virovitica vrijedan 50 milijuna kuna, koji je pridonio poboljšanju efikasnosti kroz bolju organizaciju poslovanja i bolje uvjete rada za zaposlenike u pogledu prostora, veće dostupnosti zdravstvenih usluga kroz pružanje dodatnih usluga za pacijente koji gravitiraju Virovitičko-podravskoj županiji, a nabavom nove medicinske opreme omogućeno je povećanje broja prijema u dnevnim bolnicama i smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele za 7,93% do 2024. godine. Glavne aktivnosti projekta su razvoj dnevne kirurgije, oprema za centralnu sterilizaciju, operacijske sale i jedinicu za intenzivnu njegu u objektu D1 (nova postojeća zgrada), opremanje dnevnih bolnica, nabava opreme za sljedeće odjele: pedijatrija, kirurgija, oftalmologija, interna te uspostava dnevnih bolnica – Dogradnja zgrade Aneks B1. Projekt je uspješno proveden u 2019. godini.

Tehnološko inovacijski centar Virovitica predstavlja znanstveno-istraživačku infrastrukturu od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju čija namjena jest provedba istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,5 milijuna kuna, financiran je bespovratnim europskim sredstvima u stopostotnom iznosu. Partneri u provedbi projekta te daljnjem radu su: Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Znanstvena zajednica će u Tehnološko-inovacijskom centru provoditi istraživanja koja će biti primjenjiva u poljoprivredi na našem području, ali i području cijele Slavonije. Istraživat će kulture koje se sade na našem području, ali i dio prehrambene tehnologije i proizvodnje te pomagati njihovom unaprjeđenju.

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici je najvažniji razvojni projekt Virovitičko-podravske županije u sektoru mljekarstva, vrijedan više od 36 milijuna kuna. Projekt je to Županije s partnerom Agronomskim fakultetom u Zagrebu. U stopostotnom iznosu financirat će se u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema a otvorenje Centra očekuje se tijekom svibnja 2021. godine. Prostirat će se na dva kata i 1500 četvornih metara, nudit će usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja kao i edukacije.

Na području Virovitičko-podravske županije provedeni su brojni projekti energetskih obnova javnih zgrada od energetske obnove škola do obnove dvorana i domova zdravlja ukupne vrijednosti od 40 milijuna kuna. Na području Županije, županijskim i europskim sredstvima, izgrađeni su novi poduzetnički inkubatori u Orahovici i Pitomači, dok je u Slatini, temeljito obnovljen i poduzetnicima prilagođen prostor bivšeg Doma zdravlja. Bio je to projekt vrijedan 28 milijuna kuna, Mreža inkubatora VPŽ, za što je Virovitičko-podravska županija, kao nositelj, dobila 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Budi STEMpatičan, najbolji je hrvatski EU projekt 2020. godine u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“ svih hrvatskih županija. Radi se o projektu ulaganja u znanje i ljude, obrazovno-odgojne djelatnike koji će ovim projektom prepoznati darovitu djecu u STEM području. Projekt “Budi STEMpatičan!” odnosio se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastavne i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike. Financiran je u okviru Europskog socijalnog fonda.

Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, projekt je vrijednosti 56,2 milijuna kuna te je trenutno u fazi realizacije. Navedenim projektom će se obnoviti dvorac Janković u Cabuni kako bi se stvorili preduvjeti za unapređenje upravljanja kulturnom baštinom na području Virovitičko-podravske županije i aktivnosti koje u integriranom programu potiču razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci. Budući Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković u Cabuni bit će jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja je novo uspostavljeni turistički proizvod Virovitičko-podravske županije, a koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije. (zupan.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button