DOGAĐANJANASLOVNICA

Hodočasnici župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice posjetili svetište Gospe Voćinske stigli su 

Jučer, 17.veljače, svetište Gospe Voćinske posjetili su  hodočasnici   župe Presvetog Trojstva iz Hrvatske Dubice.
Hodočasnike je dočekao  Ivan Ereiz, župnik Župe Pohoda BDM u Voćinu, rektor Voćinskog svetišta i Bazilike Gospe Voćinske koji je nakon služenja Svete Mise upoznao goste sa svetištem kao i arhitekturom župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu  koja je jedno je od najteže stradalih katoličkih svetišta u srpskoj agresiji na Hrvatsku 1991. godine.
Voćinska je crkva prije rušenja bila jedan od rijetkih primjera relativno dobro sačuvane kasnogotičke arhitekture XV. stoljeća u Slavoniji.

Nakon svete mise, hodočasnike predvođene župnikom župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici Damirom Kunićem i načelnicom općine  Hrvatska Dubica Ružicom Karagić, kod Spomen obilježja u Voćinu, dočekali su načelnik općine Voćin Predrag Filić ,predsjednik ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš ,Darko Božičković predsjednik UDVDR-a ogranak Voćin ,predsjednik UDVDR-a grada Slatine Ozren Rastija te Pavo Tutenov predsjednik udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ te su paljenjem svijeća i polaganjem cvjetnog aranžmana odali počast nevinim civilnim žrtvama Voćina i Huma.
Darko Božičković pred Spomen obilježjem upoznao je goste  kroz kronologiju događanja o agresiji i okupaciji Voćina ,stradanju domicilnog hrvatskog stanovništva ,te oslobođenja Voćina od strane hrvatske vojske i policije.
Riječi dobrodošlice i pozdrava gostima uputio je i načelnik općine Voćin Predrag Filić  dok se domaćinima  riječima zahvale na srdačnom dočeku i gostoprimstvu zahvalila načelnica općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić koja od 2018.-te godine redovito dočekuje članove udruge ˝Glasnici istine˝i biciklističke ekipe Vpž˝VBR˝koje predvode Pavo Tutenov i Mato Bubaš u tradicionalnom biciklističkom maratonu Voćin-Baćin kojime sudionici ovog biciklističkog maratona spajaju dva mjesta stradanja Voćin i Baćin  .
U Baćinu ,naselju  koje pripada općini Hrvatska Dubica dogodio se  stravičan zločin nad hrvatima sela Baćin i Cerovljani.  Malo je poznata činjenica da se radi o drugoj najvećoj masovnoj grobnici nastaloj za vrijeme Domovinskog rata, poslije Ovčare gdje je 21.10.1991. ubijeno najmanje 56 osoba, no vjeruje se da je broj stradalih 112, jer su mnogi prema riječima očevidaca bačeni u rijeku Unu. 

Po završetku posjeta  načelnici općina Voćin i Hrvatska Dubica dogovorili su daljnju suradnju kao i posjet Komemorativnim skupovima i Hodočašćima, a Bubaš i Tutenov su najavili i ovogodišnji biciklistički maraton Voćin-Baćin, 20.listopada.

tks(Glasnici istine/Foto: Darko Božičković ,Ozren Rastija)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button