DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

HKUD Dika Slatina u crkvi bl. Ivana Merza održalo korizmeni koncert

Hrvatsko kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina večeras (utorak) je nakon večernje svete mise u slatinskoj crkvi bl. Ivana Merza održalo predivan korizmeni koncert.

KUD je nastupio u narodnim nošnjama sela Sopje, Gornje Predrijevo i Noskovci, a izveli su tradicionalne korizmene napjeve iz različitih krajeva Hrvatske, ponajviše Slavonije.

Solisti su bili Eva Balković, Ana Bićanić i Miroslav Šarić uz koje je nastupilo još deset članica Dike koji su ovim koncertom željeli publiku upoznati s pjesmama i načinom na koji su ih pjevali naši stari u korizmenom vremenu.

– Velika većina pjesama od ukupno njih 15 koliko ih se našlo na repertoaru, se više ne izvodi u crkvama kao službene pjesme u liturgiji. Možda je koje selo zadržalo pokoji napjev i zapravo ovo su bili nekakvi zadnji živući kazivači od kojih smo snimali ove stare pjesme kako bi one nastavile živjeti kroz nekakvu drugačiju formu, odnosno kroz korizmene koncerte, – istaknuo je voditelj i koreograf HKUD-a Dika Slatina Miroslav Šarić te dodao kako su uz njega neke od pjesama zapisali bivši predsjednik i voditelj Dike Dario Vrbaslija, a neke su uvježbane sa snimki Ansambla Lado, te s raznih nosača zvuka koje su snimili sami kazivači.

– Dika neko vrijeme nije izvodila korizmene koncerte, ali smatram da su korizmene pjesme zaista „duboke“ i divne, gdje se zorno dočarava muka Isusa Krista ali i Njegove Majke Marije.
Uz korizmene pjesme poput Muka gorka, Tužni dan svanio, Grešniče jadni, Gorko cvili Marija…, cijelu smo priču zaokružili korizmenim ruhom kojim smo također željeli prikazati kako se nekada zapravo korizma drugačije proživljavala  nego u današnje vrijeme.
Nekada je to bilo vrlo strogo. Tada se za vrijeme korizme isključivo nosila bjelina i crnina, nije se išlo na zabave, dakle kada je krenula pepelnica promijenilo se ruho, promijenile su se pjesme, a i sami sklop u glavi tih ljudi na neki je način pratio tu korizmu i Isusov put, sve do Uskrsa kada se ponovno mijenja narodno ruho, – pojasnio je Šarić te izrazivši nadu da će slatinska publika i dalje pratiti Diku na svim njezinim nastupima, dodao kako Dika uči nove plesove, nove koreografije.
Veseli i činjenica što Dika ima dosta novih članova i dogovorenih nastupa, a kako smo doznali intenzivno se pripremaju i za ovogodišnju smotru folklora povodom Dana grada Slatine.

Uz mentorstvo voditelja i koreografa Dike Miroslava Šarića, cijeli je korizmeni program s članovima uvježbala voditeljica pjevanja Eva Balković koja je istaknula kako su korizmene pjesme drugačije i zahtjevnije za izvođenje jer se želi prenijeti tuga i patnja Isusova.

– Nadam se da smo u tome uspjeli. Za ovaj korizmeni koncert tradicionalnih pjesama iz različitih krajeva Hrvatske smo se pripremali oko dva mjeseca kroz intenzivne probe, najčešće dva puta tjedno.
Jako sam zadovoljna i ponosna na članove KUD-a što su ovako lijepo i svečano izveli pjesme, baš onako kako priliči ovom svetom vremenu, – zaključila je Eva Balković, a na kraju koncerta zahvalu im je uputio župnik Župe bl. Ivana Merza Slatina, vlč. Patrik Alatić.

– Glazbu uvijek povezujemo s nečim radosnim, a vi ste uspjeli svojom glazbom, svojim pjevanjem dočarati nam posljednje Kristove dane na zemlji, dočarati i patnju nevinoga Jaganjca, i tugu i plač Njegove Majke, ali isto tako i onu pobožnost puka koji ide za križem razmišljajući o Kristovoj muci, patnji i žrtvi. Hvala vam na tome i od srca vam želim još puno lijepih koncerata i nastupa, kako drugdje, tako i nadam se ponovno u našoj župnoj crkvi bl. Ivana Merza, – rekao je vlč. Alatić.

(mf; Foto i video: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button