DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

HKUD Dika Slatina i dalje čuvar folklorne baštine slatinskog kraja pod vodstvom nove predsjednice Danice Brezec

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina održalo je jučer svoju redovnu godišnju skupštinu u pastoralnoj dvorani Župe sv. Josipa u Slatini.

Od svog utemeljenja davne 1967. godine pa sve do danas Dika marljivo radi na očuvanju kulturne baštine i običaja svog slatinskog kraja, a tako je bilo i prošle godine u kojoj je jedan od glavnih ciljeva bilo Diku vratiti na amatersku folklornu scenu nakon pandemijskog mirovanja, te postaviti visoke kriterije u kvaliteti rada.

Skupštini kojoj je prisustvovalo 13 od ukupno 20 aktivnih članova vodile su predsjednica Anđela Božičković i blagajnica Marica Brezec koje su podnijele, kasnije jednoglasno usvojena izvješća, o radu i financijsko izvješće za 2022. godinu.

Kako je istaknula predsjednica Božičković, Dika na žalost zbog financijske situacije tijekom protekle godine nije imala nastupa onoliko koliko su to članovi željeli ali su ipak zadovoljni, osobito pojedinim gostovanjima, sudjelovanjem na različitim crkvenim i drugim svečanostima te vrlo uspješno organiziranom tradicionalnom Slatinskom smotrom folklora.
Nakon što su članovi Dike na korištenje dobili prostor u Vatrogasnom domu koji je uz veliku pomoć Grada Slatine 2021. godine adekvatno uređen i opremljen novim inventarom kako bi se što više sačuvalo njihovo „blago“, i u protekloj su godini nastavili kompletirati narodne nošnje, a ovoga su se puta bazirali na posavsku narodnu nošnju. Iako su nabavljeni i instrumenti te ostala oprema za tamburaše Dika je nažalost ostala bez tamburaške sekcije što će itekako utjecati na daljnji rad slatinskih folkloraša.

Svoje probe članovi Dike će nakon zimske pauze ovih dana nastaviti odrađivati u Vatrogasnom domu kako bi se što kvalitetnije pripremili za nove nastupe, ali i nove projekte čiji je najveći pokrovitelj Grad Slatina, pa je i ovom prigodom veliku zahvalu zamjeniku gradonačelnika Iliji Nikoliću koji je prisustvovao skupštini uputila predsjednica Božičković.

– Grad Slatina će, kao što je to činio i proteklih godina, i nadalje pomagati rad ovog istinskog slatinskog autohtonog društva koje svojim nesebičnim radom i djelovanjem uvelike pridonosi promociji samoga grada i njegove kulturne baštine, – istaknuo je dogradonačelnik Nikolić naglasivši kako će u suradnji s članovima Dike nastojati otkloniti sve poteškoće s kojima se susreću u svom radu kao što je to slučaj i u niz drugih udruga na slatinskom području.

– Stalo nam je da Dika opstane i nastavi s kvalitetnim radom te da zajedno sačuvamo našu tradiciju, nošnje i običaje jer samo čuvajući svoju prošlost možemo uspješno graditi budućnost na čvrstim temeljima, – zaključio je dogradonačelnik.

Predsjednica Dike isto se tako još jednom zahvalila i kustosu Zavičajnog muzeja Slatina Srđanu Đuričiću koji je uvelike bio od pomoći društvu i u prošloj godini, a kako i je sam rekao biti će i dalje jer Dika i muzej su čuvari kulturne baštine i to moraju ostati i dalje.

Unatoč teškoj protekloj godini, podnoseći financijsko izvješće za 2022. godinu blagajnica HKUD-a Marica Brezec istaknula je kako je Dika godinu zaključila s pozitivnim financijskim poslovanjem zahvaljujući potporama, prije svega Grada Slatine i Turističke zajednice grada, zatim Virovitičko-podravske županije i Ministarstva kulture te donacijama građana i raznih poduzeća čemu se nadaju i kroz financijski plan za 2023. godinu koji je također jednoglasno prihvaćen.

Iako je prošlogodišnja skupština bila izbornog karaktera, na ovogodišnjoj su provedeni izvanredni izbori te je „Dika“ ponovno dobila novo rukovodstvo.

Tako je dosadašnja predsjednica Anđela Božičković svoju dužnost predala novoizabranoj predsjednici Danici Brezec, ali će nadalje obnašati dužnost tajnice umjesto Ive Zlatunića.
Danijela Dragan i dalje će obnašati dužnost dopredsjednice, dok je na istu funkciju umjesto Domagoja Jankovića izabran Mile Starčević.

Uz novoizabranu predsjednicu i dopredsjednike u Upravni odbor još su izabrani Ana Bićanić, Iva Križić, Ankica Kiš, Ruža Buketa i Franka Mirolović, dok su uz predsjednicu Blaženku Medvedović članovi Nadzornog odbora Jasna Pavalić i Goran Ivanković.

Na kraju je novoizabrana predsjednica HKUD-a Dika Slatina Danica Brezec upoznala nazočne s planom rada u tekućoj, 2023. godini u kojoj će se bazirati na prikupljanje novih članova te ponovno aktiviranje, prije korone ustrojenog rada, dječje folklorne skupine čiji bi nastup željeli pripremiti do ovogodišnje Slatinske smotre folklora. 

Svoje planirane aktivnosti, nastupe i gostovanja nastojat će oplemeniti novim koreografijama, te pojačati suradnjom s Gradom Slatinom, Turističkom zajednicom grada Slatine i brojnim drugim institucijama, udrugama i društvima kojima je također stalo do očuvanja folklorne, kulturne, tradicijske baštine slatinskog kraja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button