DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

HKUD Dika iz Slatine sudjelovalo na manifestaciji Jurjevo u Gornjoj Stubici

Općina Gornja Stubica u nedjelju, 21. travnja svečano je proslavila Dan svoga zaštitnika, sv. Jurja, folklornom manifestacijom kod Gupčeve lipe ispred crkve sv. Jurja Mučenika s početka 13. stoljeća.

U ovom događaju sudjelovali su domaćini Ženska izvorna skupina i Folklorna sekcija s tamburašima KUD-a Matija Gubec, KUD Bistra iz Bistre, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Zagreba i HKUD Dika iz Slatine. Svi su nastupili sa svojim pjevačkim i plesnim točkama, a KUD Bistra predstavio se i šaljivim dijelom pokladnih običaja. Načelnik općine, gosp. Jasmin Krizmanić po završetku programa svima je podijelio prigodne poklone. Prohladnu noć pokušao je zagrijati izvrsni pop-rock sastav „The Sway band“.

Prije svečane sv. Mise – slatinski folkloraši, koje predvodi predsjednica Danijela Dragan, obišli su spomen-park heroja Domovinskog rata pilota Rudlofa Perišina, dvorac Oršić i spomenik Matiji Gupcu i Seljačkoj buni. Lijepo druženje i susret s drugim zaljubljenicima u tradiciju koja je staroslavenskog Zelenog Juru i buđenje proljeća pokršćanila sv. Jurjom koji ubija zmaja.


 

PRILOG:

Uz Jurjevo poznati su mnogi običaji, proricanja, vjerovanja, koja se najčešće dotiču vremenskih prilika o kojima je ovisila sjetva proljetnih usjeva, a neprijeporno s tim u svezi je bila i žetva. Pučki su meteorolozi, naime, već uočili važnost padalina u mjesecu travnju za sve usjeve, kako bi kasnija žetva bila što bolja, odnosno godina rodna.

Istaknuto mjesto među jurjevskim običajima nekada je imao ophod mladeži po selima. Skupine dječaka i mladića (od dva do četiri u selima sutlanske doline) obilazile su selom. (Dječaci su obično ophodili selom u podnevnim satima, dok su odrasli ophode organizirali u večernjim satima.). U toj skupini jedan od njih predstavlja zelenog Jurja, mladića ovijenog u zelenilo. Bio je to oplet u obliku stožastog koša, isprepleten zelenilom (bukovim ili vrbovim zelenim granama). U ruci zeleni Juraj i njegova pratnja držali su zelene grančice kojima su darivali ukućane.

Ophodnici jurjaši dolaze u dvorište ili pod prozor hiže gdje otpjevaju neku od jurjevskih pjesama o dolasku Jurja i proljeća, o jurjevskom krijesu. Zeleni Juraj najčešće šuti ili malo poplesuje s drvenim mačem u ruci. Sve je bilo u znaku buđenje proljeća. Zelenilom se kitilo blago, seoski bunari, plotovi da bi ukućani i blago bili zdravi. Naime, vjerovalo se da zelenilo koje prolista oko Jurjeva ima najveću moć (sve je tek probujalo, sve je mlado i zdravo, a ta snaga i zdravlje prenijet će se i na ljude, stoku, usjeve).

Pastiri su plesali jurjevske pjesme i dan uoči Jurjeva palili krjesove preko kojih su skakali kako bi se zaštitili od uroka i bolesti tijekom godine. Jurjevska vatra, vjerovalo se, dobra je i za polje, jer dokle dopire plamen i dim krijesa proteže se i njegovo magično djelovanje u smislu očuvanja ljetine od svih štetočina i nepogoda.

(Izvor: https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/iz-skolskog-svijeta/koga-ophodi-zeleni-jura/)


Slatinski KUD DIKA osnovan je davne 1967., ali je imao prekid od 1990. do 2006. kad je obnovljen. Zvjezdane trenutke doživio je 1980-ih kada je u svim sekcijama  imao i do 350 članova na čelu sa sjajnim koreografom prof. Josipom Ostrošićem (plesačem folklornog ansambla LADO). Uz sav trud sadašnjeg vodstva i koreografa Miroslava Šarića iz Našica, bez novih mladih plesača i tamburaša, bez jače podrške grada Slatine, obnovljenog prostora za probe u velikom vatrogasnom domu, sve ide u smjeru pjesme „uzalud vam trud svirači“…


(nm/Vladimir Jelenčić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button