DOGAĐANJANASLOVNICA

Hibrid klupa i rasvjetni stup u IOŠ izum učenika 1.r. Jurice, Mate i Davora

U sklopu obilježava Dana planeta Zemlje danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina upriličeno predstavljanje i puštanje u rad Hibrid klupe i rasvjetnog stupa koje su izradili učenici 1. razreda Industrijsko-obrtničke škole Slatina strukovnih zanimanja Mehaničar poljoprivredne mehanizacije Jurica Šafar i Mate Dorčak te Automehaničar Davor Kristić pod vodstvom nastavnika Vedrana Runje, ing. mech.

Radi se o Hibrid klupi i rasvjetnom stupu s integriranim USB ulazom za punjenje mobitela/ tableta i sličnih uređaja, koji su izuzev nekih sitnica, napravljeni „isključivo od otpadnog nastavnog materijala“ koji je već korišten u nastavnom procesu.

Uz mnogobrojne učenike i profesore škole, ravnatelje slatinskih škola i predstavnike institucija predstavljanju ovog izuma mladih genijalaca prisustvovali  su i Sandeep Kumar veleposlanik Indije u RH, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima te pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, koje je tom prigodom pozdravio ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac.
Zahvalio se svima koji su sudjelovali i dali potporu ovom projektu, kako je naglasio, prvom i jedinom izumu ove vrste u Virovitičko-podravskoj županiji, a cilj je bio zainteresirati učenike da svojim radom na školskoj praksi mogu sami izraditi nešto sebi korisno i zabavno, te time povećati kvalitetu praktične nastave, gdje su ujedno mogli naučiti nešto o ergonomiji, tehnološkom slijedu izrade, praktičnom i poduzetničkom razmišljanju te rješavanju problema.

Posebnu zahvalu uputio je Jurici, Mati i Davoru, te profesorima Ranku Čučkoviću i Vedranu Runji koji su ovaj mini projekt od ideje do realizacije i ostvarili uz najavu skore realizacije još jednog projekta.

„Postavljanjem hibridne klupe u krugu škole, a svjesni modernih trendova nastojimo zadržati učenike na području škole prilikom odmora i slobodnih aktivnosti, te ih poučiti o obnovljivim izvorima energije, osvijestiti ih o zaštiti okoliša, te koristiti klupu kao pokazni model/primjer budućim naraštajima učenika obrazovnog sektora strojarstva.“- rekao je ravnatelj Graovac.

Potom su učenici zaslužni za izradu ovog projekta predstavili svoj izum.
Nastavne cjeline koje smo obuhvatili su ručna i strojna obrada odvajanjem čestica, zavarivanje, lemljenje, lijepljenje, zakivanje, vijčane spojeve te zaštitu od korozije.
Klupa je napravljena većinom od recikliranog materijala (žica, svijetlo, el. komponente).
Hibrid klupa i rasvjetni stup sa integriranim USB ulazom za punjenje mobitela/ tableta i sličnih uređaja koji se pune naponom od 5.2V.
Klupa je s ukupno 2 metra prostora za sjedenje i sa središnjim rasvjetnim stupom sa:
4 usb vodootporna  ulaza sa integriranom redukcijom napona sa 12V ma 5.2V,
solarnim panelom od 20W,
solarnim regulatorom (10A),
solarnom baterijom 55Ah, 12V,
dva svjetleća inox vodootporna prekidača,
LED svijetom,
automatskom prekidačem svijeta sa integriranim luxmetrom.“-pojasnili su Jurica, Mate i Davor.

Riječi hvale predanom radu Industrijsko-obrtničke škole i njenih učenika uputili su gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U praktikumu škole upriličen je domjenak na kojemu su svoje umijeće ponovno pokazali učenici zanimanja kuhar i konobar uz pomoć svojih mentora Blaženke Kovač i Gorana Ivezića.(mf/Foto:Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button