GOSPODARSTVOŽUPANIJA

HGK – ŽK Virovitica – Održana 80. sjednica Strukovne grupe agrara

Povoljni vremenski uvjeti omogućili jesensku sjetvu i berbu u optimalnim agrotehničkim rokovima

U tvrtki Dam u Lozanu, 22. listopada, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Zlatka Pleše, održana je 80. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na berbu kasnih usjeva roda 2018. godine i jesensku sjetvu.U ime domaćina sjednice, tvrtke Dam, nazočne je pozdravio i predstavio tvrtku direktor Marijan Mareković.

Na području Virovitičko-podravske županije berba kasnih usjeva je pri završetku, a prinosi su, ovisno o kulturi, prosječni do izuzetno dobri, ovisno o pojedinim kulturama,  vremenskim uvjetima u pojedinim područjima, strukturi tla i dr.
Berba duhana je završena, ali nepovoljni vremenski uvjeti tijekom vegetacije, reflektiraju se na količinu i svojstva duhana.
U plasmanu poljoprivrednih proizvoda postoji zastoj, zbog uvoza pojedinih agro-kultura, nedostatnih kapaciteta transportnih tvrtki (primarno manjak vozača), a ponuda je zbog dobrih prinosa viša u odnosu na postojeću tražnju, što je snizilo trenutnu cijenu.

Velik problem u poljoprivrednoj proizvodnji, kod radno intenzivnih kultura, osobito u proizvodnji duhana, vinogradarstvu, povrtlarstvu, nedostatak je radne snage. Investira se u najsuvremeniju poljo-mehanizaciju, čime se kompenzira manjak radnika, ali to povećava proizvodne troškove.
Evidentan je trend nezainteresiranosti mladih za agro-zanimanja, unatoč tome što  tvrtke participiraju troškove njihovog školovanja. Tako je npr. u usmjerenjima za navedena zanimanja, u kojima je upisivano i do 40 učenika, ove školske godine bilo prijavljeno svega 5 učenika.

Svi organizatori proizvodnje osigurali su potreban repromaterijal za jesensku sjetvu, koja se na području Virovitičko-podravske županije obavlja u optimalnim agrotehničkim rokovima.
Za daljnji razvoj kultura zasijanih u jesenskoj sjetvi, neophodne su najavljene kiše, koje će poboljšati stanje ozimih usjeva.
Osobito je istaknuto da organizatori proizvodnje vode brigu i u praksi primjenjuju da njihova proizvodnja i proizvodnja kooperanata bude u skladu s propisanim normama o pravilnoj primjeni sredstava za zaštitu bilja.

Uvođenje pojedinih povrtlarskih kultura na većim površinama, u dogovoru i za potrebe poznatih poslovnih partnera u prehrambenoj industriji, dalo je izuzetne rezultate u ostvarenoj kvaliteti i proizvedenim količinama, te se očekuje, po istom modelu, uvođenje i povećanje površina pod ostalim povrtlarskim kulturama.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura je animirao članove Strukovne grupe agrara, da u cilju brendiranja i većeg plasmana svojih proizvoda, sudjeluju na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, u organizaciji HGK i HGK – Županijske komore Virovitica.
Ujedno ih je upoznao i s početkom izgradnje multifunkcionalne hale, primarno za Viroexpo, međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, ali i za ostale poslovne sadržaje, što će omogućiti kvalitetniji i efektniji nastup svih sudionika sajma.

Viša stručna suradnica za poljoprivredu Andrea Poslek je upoznala članice s projektom Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora i pozvala ih da se registriraju na portal digitalnakomora.hr, na kojem je omogućen besplatan pristup nizu relevantnih poslovnih informacija, korisnih i bitnih za kreiranje poslovnih odluka i aktivnosti u njihovim tvrtkama.
(HGK – ŽK Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button