Home / POLITIKA / HDZ: Raskrinkavanje neistina o bankrotu Grada

HDZ: Raskrinkavanje neistina o bankrotu Grada

Nekoliko puta imali smo priliku čuti, i to od vrlo ozbiljnih ljudi i gradskih vijećnika, kako je naš grad pred bankrotom. No vrlo rijetko ti isti, koji olako dijele ovakve procjene, barataju konkretnim, egzaktnim i provjerljivim podacima. A oni su dostupni svakom građaninu, kroz izvješća Ministarstva financija, ili kroz Službeni glasnik Grada Slatine, te na službenim web stranicama Grada.

Rezultat poslovanja za pojedinu kalendarsku godinu predstavlja razliku prihoda i rashoda za navedenu godinu, dok se u ukupan rezultat ubrajaju i sredstva koja su prenesena iz prethodnih godina.

Rezultat poslovanja Grada Slatine od 2003. godine do danas izgleda ovako:

Vidljivo je da je poslovanje Grada od uključivo 2012. godine pozitivno, čime je minus iz prethodnih godina s danom knjiženja 30. svibnja 2017. ne samo anuliran već je i ukupan rezultat poslovanja Grada pozitivan. Naime raspoloživa sredstva na dan 30.5.2017 iznose 3.366.635,59 kuna, dok su na isti dan prema stanju knjiženja dospjele obveze 869.571,00 kuna.

Treba ovdje naglasiti i to da „minusi“ iz nekih godina znače to da su neki projekti odrađeni, ali dinamika punjenja proračuna nije bila zadovoljavajuća. Ovo je posebno vidljivo u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je cijela Europa i Hrvatska grcale u teškoj ekonomskoj krizi.

To je trenutno stanje gradskih financija, egzaktno i provjerljivo, te o nikakvom bankrotu Grada nema govora.

Ovakvo poslovanje je, kako je već rečeno, utjecalo na to da Grad u ovom trenutku ima pozitivnu ukupnu bilancu poslovanja:

Osim ovih pokazatelja, posebnu pažnju Grad je posvetio zaduženosti. Obveze Grada po godinama prikazane su u sljedećoj tablici:

Iz gore navedenih podataka razvidno je kako su krajem 2005. godine, kada je HDZ preuzeo odgovornost za Grad Slatinu od SDP-a, ukupne obveze iznosile gotovo 16 milijuna kuna. Dospjele obveze iznosile su preko 2,5 milijuna kuna, uz udio u ukupnim obvezama od 15.88%, dok je preneseni rezultat poslovanja bio negativan i to u iznosu od -1.686.384,35 kn.

Nasuprot tome, s danom knjiženja 30. svibnja 2017. dospjele obveze iznose 869.571,00 kn, uz udio u ukupnim obvezama od 9,13%, dok je rezultat poslovanja koji se prenosi u iduće razdoblje pozitivan.

Ukupne obveze s danom knjiženja 30. 05.2017 su u iznosu od 9.520.896,73 kuna. Kredit u švicarskim francima, iz vremena SDP-a, tijekom ovog ljeta bit će otplaćen.

Naglasimo još kako kroz cijelo to vrijeme Grad nije bio niti jedan dan u blokadi.

Na kraju, kada se sagledaju ovi realni, egzaktni i provjerljivi podaci, postavlja se pitanje kome treba širenje dezinformacija o bankrotu Grada, koje su bile iznošene i za govornicom Gradskog vijeća?

Naime, Grad ne može i neće otvarati tvornice i ulaziti u složene poduzetničke pothvate. To je posao poduzetnika; zadaća Grada je da stvara i potiče poduzetničku klimu i da tamo gdje može bude od pomoći poduzetnicima. Ne možemo im smanjiti porez na dobit, ne možemo im ukinuti parafiskalne namete, ne možemo smanjiti potreban broj „papira“ za otvaranje jedne mesnice. Ali možemo pomagati, graditi poduzetničke zone, pa makar one privremeno bile i prazne i možemo stvarati pozitivnu klimu.

Ovdje možemo postaviti retoričko pitanje: da li su izjave vijećnika SDP-a o bankrotu Grada koji neminovno slijedi, davane s govornice i javno, zapisnički konstatirane, možda i ponekog potencijalnog ulagača udaljile od Slatine?

I opet ćemo ponoviti kako smo svjesni da je situacija teška i da nezaposlenoj osobi, ili zaposlenoj koja radi uz malu plaću, ili osobi koja je odselila iz Slatine ili Hrvatske ovakvi pokazatelji ne znače ništa ili znače jako malo. Međutim, oni ipak predstavljaju pozitivan trend, te predstavljaju tračak nade i optimizma za ovaj Grad.

Pokazatelji poslovanja Grada nemaju direktan utjecaj na zapošljavanje građana, na plaće niti broj radnih mjesta ili njihovu sigurnost. No, pozitivno poslovanje, kada je Grad prvi puta nakon dugo godina „prodisao“, omogućit će veća ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, Gradsku razvojnu agenciju Slatina, ali i u druge sadržaje koji povećavaju kvalitetu života u Gradu.

x

Check Also

Svečano obilježena 29. obljetnica HDZ-a grada Slatine

U Slatini je u petak 5. travnja svečano i dostojanstveno obilježena 29. obljetnica osnutka Hrvatske ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org