POLITIKA

HDZ: Povećanje broja radnih mjesta i pozitivno poslovanje slatinskih poduzetnika

Dokument „Analiza financijskih rezultata poslovanja poduzetnika Grada Slatine u 2015. godini (prema obrađenim podacima iz godišnjih financijskih izvještaja)“ izradila je Financijska agencija, kako bi se na jednom mjestu dobili bitni pokazatelji rada poduzetnika koji su obveznici poreza na dobit. Navedeni dokument stoga ne uključuje obrtnike i institucije, a također ne obuhvaća ni banke ili druge financijske institucije. No svakako predstavlja vrlo važan izvor podataka na osnovu kojeg se može napraviti procjena stanja.

U navedenom dokumentu najzanimljivija je Tablica 14: Osnovni financijski rezultati poduzetnika grada Slatine u 2015. godini. Iznosi u tablici su navedeni u tisućama kuna:

Vidljivo je da je broj zaposlenih porastao za 100, što znači porast za 8.6%. Ovaj porast je veći od prosječnog postotnog porasta na razini Virovitičko-podravske županije, koji iznosi 7.7%, odnosno Republike Hrvatske, koji iznosi 3.6%.

Konsolidirani financijski rezultat poduzetnika je porastao za 4.163.000,00 kn, te je po prvi puta od 2010. (period na koji se odnosi navedena analiza) pozitivan.

Ovdje još jednom valja istaknuti kako u navedenu analizu ulaze samo poduzetnici obveznici poreza na dobit. Tako treba gledati i podatak o broju zaposlenih. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 30. travnja 2017. godine broj zaposlenih osoba na području Grada Slatine bio je 3243, dok je broj zaposlenih kojima je prebivalište na području Grada Slatine je 3830.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prosječan broj nezaposlenih osoba u 2014. godini iznosio je 1819, dok je za 2015. godinu iznosio 1622. Vidljivo je prosječno smanjenje broja nezaposlenih osoba za 197.

Kao razlog za brisanje iz evidencije nezaposlenih osoba, 97 osoba navelo je „zapošljavanje u inozemstvu“. Iz ova dva podatka, može se zaključiti kako je smanjenje broja nezaposlenih u 2015. godini u odnosu na 2014. posljedica jednim dijelom odlaska u inozemstvo ali i otvaranja novih radnih mjesta slatinskih poduzetnika.

Ponovit ćemo na ovom mjestu kako smo svjesni da je situacija teška i da nezaposlenoj osobi, ili zaposlenoj koja radi uz malu plaću, ili osobi koja je odselila iz Slatine ili Hrvatske ovakvi pokazatelji ne znače ništa ili znače jako malo. Međutim, oni ipak predstavljaju pozitivan trend, te predstavljaju tračak nade i optimizma za ovaj Grad.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button