NASLOVNICAPOLITIKA

HDZ grada Slatine obilježio Cvjetnicu

Jučer je svečano obilježen kršćanski blagdan Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

U hrvatskom narodu taj dan se obilježava donošenjem na blagoslov u crkve raznovrsno proljetno bilje: grančice drijenka, vrbe, lijeske, ljubice, bršljana, te maslinovih i palminih grana. Blagoslovljenom cvijeću i grančicama na Cvjetnicu, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).

Negdje je još ostao običaj umivanja na Cvjetnicu u vodi u koju se stavljalo cvijeće s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Isusovo uskrsnuće u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Isus umro i uskrsnuo.

I HDZ grada Slatine obilježio je ovaj veliki kršćanski blagdan. Predsjednik Mladeži HDZ Slatina, Tomo Tomić i članovi Mladeži vjernicima su uoči središnjeg misnog slavlja, ispred crkve sv. Josipa dijelili maslinove grančice. Svi koji su htjeli, zauzvrat su mogli u crkvi ostaviti milodar za stradale od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

(GO HDZ-a Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button