KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Hanibal Salvaro zadovoljan gostoprimstvom Slatinčana

Ako nešto zaslužuje da se napravi, tada sigurno zaslužuje da se dobro napravi, engleska je poslovica, koja se pripisuje Sir Francisu Baconu (1561.-1626) engleskom filozofu, državnom kancelaru kraljice Elizabete I. i suvremeniku Williama Shakespeare-a.

Toga smo se prisjetili, piše Hanibal Salvaro izražavajući zadovoljstvo gostovanjem u Slatini, prigodom postavljanja i otvaranja izložbe 4. hrvatski triennale keramike koja je ugošćena povodom obilježavanja 100 godina kinematografije u Slatini te povodom 28. svibnja Međunarodnog dana keramičara.
Zahvaljujući ravnateljici POU Slatina Danijeli Fabrić Fabijanac i v.d. ravnatelju Zavičajnog Muzeja Slatina Srđanu Đuričiću, koji su vrlo rado prihvatili mogućnost da se u Slatini postavi 4. hrvatski triennale keramike, koja zbog Corone kasni dva mjeseca, ali na sjajan način obnavlja inače bogati kvalitetan kulturan život u Slatini.

Izložena su dijela 24 umjetnika, prema odabiru međunarodnog žirija s članovima iz 9 zemalja, a što sigurno pridonosi međunarodnoj relevantnosti ove izložbe. Uz djela suvremenih hrvatskih umjetnika iz Dubrovnika, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka, Zagreba i Ljubljane (V. Balković, S. Ban, V. Bilinski, N. Eichhorn, N. Francisković, D. Grubišić, Đ. Horvat, M. Jelača, T. Jelača-Marjančević, M. Kamenečki, K. Kinkela, K. Kojan-Goluža,  Lj. Lovrenčić, Đ. Medek, M. Milić, M. Milunić, O. Mirjan, B. Orešković, B. Paladin, I. Petan, V. Polanec, M. Tomas, I. Višković i I. Vončina).
Izloženo je i 8 djela iz kolekcije Otto Krauthacker, nastalih šesdestih godina tj. radovi Blanke Dužanec, Milana Gašparovića, Milana Kičina, Aleksandra Marksa, Hanibala Salvara, Lidie Salvaro, Danice Šantić i Ljerke Šarić Jovan. Takav raspon od skoro sedam decenija govori o zaista dugoj tradiciji visoke umjetničke razine hrvatske keramike.

No ako se podsjetimo kako se u Slatini već 25 godina održava međunarodna glazbena manifestacija Dani Milka Kelemena, u čast glazbenika svjetske reputacije i utemeljitelju Muzičkog biennala u Zagrebu Milka Kelemena (1924.-2018.), na zaista zavidnoj umjetničkoj i organizacionoj razini, tada se nameće zaključak kako je višedecenijska tradicija kulturne zbilje u Slatini djelovati u skladu s gore spomenutom engleskom poslovicom, bila presudna u prihvaćanju ove izložbe.

Stoga je sasvim jasno što je u takvoj konstelaciji i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić smatrao važnim i opravdanim da svečano otvori ovu izložbu, a što inače redovito radi.  Eto, za razliku od mnogih drugih gradskih „otaca“, koji skoro uvijek imaju „ranije dogovorene važnije obaveze“, njemu kultura i umjetnost spadaju u prioritete. Osim izložbe također mu je jako drago što je u Slatini održana prva hrvatska proslava Međunarodnog dana keramičara i to također povodom proslave 70 godina ULUPUH-a i 20 godina LADICA-e, koja je utemeljila i organizirala Hrvatski triennale keramike.
(Hanibal Salvaro, Art Director, LADICA Fine Arts & Design Center)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button