Home / KULTURA / Hanibal Salvaro zadovoljan gostoprimstvom Slatinčana

Hanibal Salvaro zadovoljan gostoprimstvom Slatinčana

Ako nešto zaslužuje da se napravi, tada sigurno zaslužuje da se dobro napravi, engleska je poslovica, koja se pripisuje Sir Francisu Baconu (1561.-1626) engleskom filozofu, državnom kancelaru kraljice Elizabete I. i suvremeniku Williama Shakespeare-a.

Toga smo se prisjetili, piše Hanibal Salvaro izražavajući zadovoljstvo gostovanjem u Slatini, prigodom postavljanja i otvaranja izložbe 4. hrvatski triennale keramike koja je ugošćena povodom obilježavanja 100 godina kinematografije u Slatini te povodom 28. svibnja Međunarodnog dana keramičara.
Zahvaljujući ravnateljici POU Slatina Danijeli Fabrić Fabijanac i v.d. ravnatelju Zavičajnog Muzeja Slatina Srđanu Đuričiću, koji su vrlo rado prihvatili mogućnost da se u Slatini postavi 4. hrvatski triennale keramike, koja zbog Corone kasni dva mjeseca, ali na sjajan način obnavlja inače bogati kvalitetan kulturan život u Slatini.

Izložena su dijela 24 umjetnika, prema odabiru međunarodnog žirija s članovima iz 9 zemalja, a što sigurno pridonosi međunarodnoj relevantnosti ove izložbe. Uz djela suvremenih hrvatskih umjetnika iz Dubrovnika, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka, Zagreba i Ljubljane (V. Balković, S. Ban, V. Bilinski, N. Eichhorn, N. Francisković, D. Grubišić, Đ. Horvat, M. Jelača, T. Jelača-Marjančević, M. Kamenečki, K. Kinkela, K. Kojan-Goluža,  Lj. Lovrenčić, Đ. Medek, M. Milić, M. Milunić, O. Mirjan, B. Orešković, B. Paladin, I. Petan, V. Polanec, M. Tomas, I. Višković i I. Vončina).
Izloženo je i 8 djela iz kolekcije Otto Krauthacker, nastalih šesdestih godina tj. radovi Blanke Dužanec, Milana Gašparovića, Milana Kičina, Aleksandra Marksa, Hanibala Salvara, Lidie Salvaro, Danice Šantić i Ljerke Šarić Jovan. Takav raspon od skoro sedam decenija govori o zaista dugoj tradiciji visoke umjetničke razine hrvatske keramike.

No ako se podsjetimo kako se u Slatini već 25 godina održava međunarodna glazbena manifestacija Dani Milka Kelemena, u čast glazbenika svjetske reputacije i utemeljitelju Muzičkog biennala u Zagrebu Milka Kelemena (1924.-2018.), na zaista zavidnoj umjetničkoj i organizacionoj razini, tada se nameće zaključak kako je višedecenijska tradicija kulturne zbilje u Slatini djelovati u skladu s gore spomenutom engleskom poslovicom, bila presudna u prihvaćanju ove izložbe.

Stoga je sasvim jasno što je u takvoj konstelaciji i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić smatrao važnim i opravdanim da svečano otvori ovu izložbu, a što inače redovito radi.  Eto, za razliku od mnogih drugih gradskih „otaca“, koji skoro uvijek imaju „ranije dogovorene važnije obaveze“, njemu kultura i umjetnost spadaju u prioritete. Osim izložbe također mu je jako drago što je u Slatini održana prva hrvatska proslava Međunarodnog dana keramičara i to također povodom proslave 70 godina ULUPUH-a i 20 godina LADICA-e, koja je utemeljila i organizirala Hrvatski triennale keramike.
(Hanibal Salvaro, Art Director, LADICA Fine Arts & Design Center)

 

x

Check Also

Suradnja Indijske ambasade i Udruge AUM Slatina

Odlična suradnja Indijske ambasade i Udruge AUM Slatina nastavlja se kroz razne aktivnosti na području ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org