DOGAĐANJANASLOVNICA

GRAS ZA VAS! – slatinski mladi poduzetnici upoznati s „Mogućnostima razvoja i kako se plasirati na nova tržišta“

Na početku današnje edukacije za mlade poduzetnike sa slatinskog područja koju je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina organizirala Gradska razvojna agencija Slatine u sklopu projekta „GRAS za Vas“, financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nazočne je pozdravila ravnateljica GRAS-a Teodora Fišer i najavila gosta predavača, Mateja Sudara kreativnog direktora tvrtke Plava tvornica iz Virovitice.

U sklopu predavanja o temi „Mogućnost razvoja i kako se plasirati na nova tržišta“ Sudar je ukratko predstavio svoju IT tvrtku koja je osnovana 2012. godine, a danas je među četiri najbolje u Hrvatskoj u svom sektoru i među 500 najboljih u svijetu. U leđa su im gledale renomirane firme iz Kanade, Njemačke, Kine… i Australije u kojoj je sklopljen prvi posao, a iz male Slavonije rade doslovce s cijelim svijetom, te je trenutno omjer inozemnog i domaćeg tržišta Plave tvornice 50 naprema 50 %.

Plava tvornica u početku je imala 3-4 zaposlena, a danas nakon sedam godina od osnutka broji 34 djelatnika koji intenzivno rade na razvoju digitalnog proizvoda, mobilnih aplikacija za obje platforme i naprednijih web stranica.

Njihova aplikacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba, početkom 2018. godine na svjetskom izboru inovativnih i originalnih projekata, osvojila je 3. mjesto.

To je samo dio priče o strelovitom uspjehu i rastu ove tvrtke koju je Matej Sudar predstavio mladim slatinskim poduzetnicima kroz konkretne primjere i upoznao ih koji je put Plava tvornica prošla od osnutka do danas te s kojim su se problemima susretali i na što da obrate pažnju kako bi u svom poslovanju mogli izbjeći iste, odnosno da nauče na greškama djelatnika Plave tvornice, a ne na vlastitim.

– Postoje neke prepreke u poduzetništvu koje su primjenjive na sve vrste djelatnosti ne samo u IT sektoru koja je brzorastuća djelatnost koja je ispred drugih, i druge djelatnosti mogu puno naučiti iz IT-a, od procesa, nastupa na novim tržištima, edukacija…
Nema zlatnog pravila u poduzetništvu i neke formule uspjeha, poduzetništvo je skup devijacija gdje mi na dnevnoj bazi moramo donositi odluke koje su nekada dobre, nekada loše, a ovim predavanjem pokušat ćemo naučiti i ostvariti cilj da te odluke budu što bolje
, – istaknuo je Sudar, te dodao kako je Plava tvornica trenutno na jednom zavidnom nivou, a njezini djelatnici smatraju da su dužni vratiti zajednici ono što dobivaju iz zajednice, stoga će u svakom slučaju biti na pomoći između ostaloga kroz savjete i slatinskim mladim poduzetnicima koji su na kraju prezentacije dobili kontakte Plave tvornice u kojoj mogu ostvariti potporu u svom daljnjem djelovanju.

Za poduzetnike u razvoju, posebno one koji se namjeravaju samostalno prijavljivati na natječaje, 29. svibnja GRAS priprema novu edukaciju na kojoj će im Neda Martić približiti principe pisanja poslovnog plana kako bi se kvalitetno mogli pripremiti za veće projekte.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button