DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

GRAS i dalje pomaže pri realizaciji poslovnih ideja kroz Potporu za samozapošljavanje HZZ-a

Potpora za samozapošljavanje jedna je od mjera aktivnog zapošljavanja u 2022. godini kojom Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža financijsku podršku nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao. Glavni uvjet je da je nezaposlena osoba prijavljena u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iznos potpore male vrijednosti određuje se prema budućnoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007.) te može iznositi od 80.000,00 do 120.000,00 kn. Ako je pak riječ o zelenim ili digitalnim radnim mjestima iznos potpore kreće se od 110.000,00 do 150.000,00 kn.

Potpora se dodjeljuje u fiksnom i varijabilnom iznosu. Fiksni iznos potpore dodjeljuje se u visini od 40.000,00 kn za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem te u visini od 55.000,00 kn za registraciju svih ostalih vrsta poslovnih subjekata (dohodovni obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i sl.), bez potrebe pravdanja navedenih iznosa. Varijabilni iznosi razlikuju se ovisno o djelatnostima za koje se dodjeljuje potpora i mogu se razvrstati u 5 kategorija:

  • kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti koja traje odnosno koristi se u vremenu dužem od jedne godine (npr. strojevi, tehnika, alati, informatička oprem i dr.),
  • kupnja ili zakup licenciranih IT programa,
  • kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti),
  • kupnja sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti do 30 % varijabilnog iznosa potpore (vrijedi samo za prerađivačku industriju)
  • te kupnja franšiza.

Prihvatljiv trošak je i PDV iskazan na računima, a za koji se ne može tražiti povrat prema propisima o PDV-u.

Tu je i posebna mjera HZZ-a pod nazivom Biram Hrvatsku – mobilnost radne snage kojom se podupire samozapošljavanje hrvatskih državljana povratnika te osoba koje se žele preseliti iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područja indeksa razvijenosti I, II, III i IV. U tom slučaju na raspolaganju su im i dodatna sredstva u iznosu od 25.000,00 do 50.000,00 kn.

Zahtjevi za dodjelu potpora zaprimaju se najkasnije do 31. listopada 2022. godine odnosno do iskorištenja sredstava.

Gradska razvojna agencija Slatine od početka Potpore za samozapošljavanje pomaže fizičkim osobama pri pisanju poslovnih planova. Svoje povjerenje Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine do sada su ukazale osobe s područja Grada Slatine, Grada Orahovice te općina Nova Bukovica, Sopje, Čačinci i Mikleuš. Tako je GRAS u periodu od 2019. do danas pomogao pri otvaranju 29 poslovnih subjekata.

Poslovni planovi su pisani za mnogobrojne poslovne djelatnosti od kojih izdvajamo proizvodnju kuhinjskog namještaja, proizvodnju filmova, videofilmova i televizijskog programa, proizvodnju odjeće, proizvodnju građevne stolarije i elemenata – vrata, prozora, stubišta i sl., proizvodnju vrata i prozora od metala, proizvodnju ostalih gotovih proizvoda od metala, elektroinstalacijske radove, uvođenje instalacija vodovoda, klimatizacije, plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju, cestovni prijevoz robe, inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje, posredovanje u trgovini strojevima, industrijskom opremom, brodovima i zrakoplovima, nespecijaliziranu trgovinu na veliko, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, ostale osobne uslužne djelatnosti (djelatnosti studija za izradu tetovaža), djelatnosti za njegu i  održavanje tijela, frizerske salone i salone za uljepšavanje, održavanje i popravak strojeva za poljoprivredu i šumarstvo, gradnju stambenih i nestambenih zgrada, ostale završne građevinske radove, održavanje i popravak karoserija, objekte brze prehrane (fast food), proizvodnju proizvoda od mesa i mesa peradi, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa, fasaderske i štukaturske radove (montažu suhe gradnje) te trgovinu na malo odjećom u specijaliziranim prodavaonicama.

Gradska razvojna agencija Slatine nastavlja sa savjetovanjem zainteresiranih klijenata putem e-maila: info@gras.com.hr, telefona: 033/400-414 ili osobno u prostorijama GRAS-a na adresi Trg sv. Josipa 10, 33520 Slatina.
(mf/Izvor: GRAS)

 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button