DOGAĐANJANASLOVNICAPOLITIKA

Gradu Slatini petica za transparentnost u 2023. godini!

Prema pisanju portala gradonačelnik.hr, Institut za javne financije Gradu Slatini dodijelio je ocjenu 5 u istraživanju proračunske transparentnosti.

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti svih hrvatskih županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023.

Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica te na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina. Cilj je utvrditi objavljuju li svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Sama objava dokumenata – izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračunski vodič za građane za 2023. – ne znači da su jedinice apsolutno proračunski transparentne niti da im je vodstvo apsolutno proračunski odgovorno, nego je samo potvrda da su se pridržavale Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Grad Slatina kontinuirano radi na povećanju transparentnosti poslovanja, tako je u ožujku 2022. godine uveden sustav iTransparentnost putem kojeg je građanima omogućen uvid u sva plaćanja iz Proračuna Grada Slatine, a taj smjer nastavit će se i dalje uvođenjem digitalizacije u rad Gradske uprave te u ustanove i tvrtke u vlasništvu Grada Slatine.

Više o provedenom istraživanju možete pronaći OVDJE.

(nm/Izvor: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button