NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili prvašići OŠ Eugena Kumičića Slatina

Učenici prvih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine posjetili su jučer Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u pratnji knjižničarke i učiteljica.

Knjižničarka ih je upoznala s načinom posuđivanja i vraćanja knjiga te sa cjelokupnim prostorom Gradske knjižnice, a učenici su dobili i besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Tema ovogodišnjeg Mjeseca knjige je kulturna baština pa su učenici razgledali pismo glagoljice, a potom je za njih knjižničarka u multimedijskoj dvorani priredila pričaonicu inspiriranu Grimmovom bajkom Kralj žabac ili Željezni Heinrich. Bajka je objavljena u prvoj knjizi bajki kojoj su braća Grimm dali naslov Dječje i domaće bajke, a ugledala je svjetlo dana davne 1812. godine s nekolicinom najpopularnijih bajki. Bajke su narodno blago i poznate su u cijelom svijetu.

Bajka o Kralju žapcu ima mjesto radnje, kao i većina njih, u šumi u kraljevskom dvorcu i pokraj zdenca pod velikom lipom. Bajka je to o oholoj kraljevni koja se igrala zlatnom loptom i o prekrasnom kraljeviću začaranom i pretvorenom u žapca. Priča je to i o vjernom slugi Heinrichu koji je toliko patio u vrijeme kada mu je gospodar bio začaran da je oko srca stavio obruče koji su po kraljevićevu oslobođenju od kletve pucali kao da se kola lome.
Učenici su na kraju pričaonice, bajku uprizorili uz pomoć lutaka: kraljevne, kralja i žapca.

„Atmosferu koja je zaista bajkovita možete „doživjeti“ i Vi i Vaše dijete posjetom slatinskoj Knjižnici. Uplovite u pustolovinu čitanja jer svako dijete do prvog razreda i u prvom razredu osnovne škole ima besplatno članstvo!“ – naglasila je ravnateljica Ana Knežević.
(mf/Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button