DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina i UOSIT Vretenac odobren projekt Ministarstva kulture za opremanje senzomotoričke i taktilne čitaonice

„KROK-Korak kroz kulturu“ naziv je projekta koji su u partnerstvu pripremili Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i Udruga „Vretenac“ Slatina, a koji će financirati Ministarstvo kulture u iznosu od 80.000 kn.

„Korak kroz kulturu” program je kojim će se ostvariti dugoročna i održiva inkluzija osoba s invaliditetom implementacijom asistivne tehnologije u kreiranju i prilagodbi književnih sadržaja. Program se sastoji od pažljivo osmišljenih aktivnosti koje će omogućiti kontinuirani pristup književnim djelima za osobe s invaliditetom, ali i razvijanje vještina govora, jezičnog izražavanja, motorike i komunikacije. Program je nastao na temelju analize potreba na području grada i županije.

Senzomotorička i taktilna čitaonica za promociju knjiga, čitanje i kreativno pisanje bit će opremljena senzornom, didaktičkom i taktilnom opremom, odnosno najnaprednijim alatima asistivne tehnologije koja će se koristiti u svrhu prilagodbe književnih djela kako bi se kreirale inovativne metode pristupa književnosti za osobe s invaliditetom sa svim oblicima invaliditeta.  

KROK je program kojim će se povećati prilagođeni književni sadržaji za OSI. Razvijanjem međusektorske suradnje između Udruge i knjižnice uspostavit će se dugotrajni, održivi i kvalitetni modeli pristupa i dostupnosti književnih djela, a održivost programskih rezultata temelji se na strateški usmjerenoj suradnji s obrazovnim ustanovama, edukaciji odgojnih i obrazovnih djelatnika te planiranim promicanjem i jačanjem vidljivosti ravnopravnoga pristupa i dostupnosti književnosti.

(mf/Izvor: GKiČ Slatina, UOSIT Vretenac Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button