KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gradsko pjevačko društvo „Zrinski“ i gosti održali sjajan koncert

Jučer je svoj tradicionalni godišnji koncert u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma, održalo Gradsko pjevačko društvo „Zrinski“.
Na samom početku mnogobrojne posjetitelje među kojima je bila i počasna predsjednica Društva Mira Pelikan, pozdravila je predsjednica GPD „Zrinski“ Dubravka Pejić koja se zahvalila svima čiji su rad, trud i ljubav utkani u rad zbora, prije svega ženskom dijelu zbora što su svih ovih godina ustrajno i s ljubavlju održale „Zrinski“, a potom i muškom dijelu zbora što su se vratili kako bi Slatina nakon dugo vremena ponovno imala zbor kakav zaslužuje. Velike zahvale otputovale su put maestra Antonia Brzice bez čijeg je truda i stručnog vodstva zbor nezamisliv, kao i prof. Damira Balkovića uz čiju je pomoć osmišljen svaki nastup. Zahvalila se i korepetitoru Milošu Cvjetkoviću koji svojom virtuoznošću upotpunjuje nastupe „Zrinskog“, te gospođi Vesni Bićanić na njenim kreacijama nakita koje članicama „Zrinskog“ daje još jednu ljepšu notu.
Ispred Društva zahvalila se i Gradu Slatini i gradonačelniku Denisu Ostrošiću na nesebičnoj pomoći i podršci koju isti, na obostrano zadovoljstvo, daju ovom slatinskom nadaleko poznatom pjevačkom ansamblu.
Na kraju je iskoristila prigodu te najavila tradicionalni božićni koncert „Tiha noć“ koji će se održati u Crkvi bl. Ivana Merza u Slatini 27. prosinca, a kojim će GPD „Zrinski“  obilježiti 25 godina održavanja najdražih božićnih koncerata.

Odlično osmišljen i kvalitetno izveden godišnji koncert započeo je nastupom gostiju, odnosno prijateljskog Hrvatskog glazbeno-pjevačkog društva „Sloga“ iz Pitomače koje se vrlo uspješno predstavilo pjesmama: „Ružo crvena“, „Vilo moja“ i „Dobar dan“, a uz klavirsku pratnju voditelja zbora i dirigenta, prof. Davora Jendrešića.

Po prvi puta gost godišnjeg koncerta “Zrinskog” bio je Ženski vokalni sastav „Gorbonuk“ iz Kloštra Podravskog koji nosi staro ime svog mjesta, odnosno samostana i utvrde.
Glazbeni sastav „Gorbonuk“ okuplja osam članica povezanih, prvenstveno ljubavlju prema pjevanju, a zatim i prema bogatoj i ponosa vrijednoj povijesti Kloštra Podravskog, a samim time osim promicanja i razvijanja opće hrvatske glazbene baštine članice ovog glazbenog sastava, posebno su usmjerene na izvođenje pjesama podravskog kraja te autorskih pjesama vezanih za povijest svog mjesta.
„Gorbonuk“ djeluje posljednjih godinu i pol dana pod stručnim vodstvom umjetničke voditeljice mag. mus. Teodore Zdeličan, a sinoć se slatinskoj publici predstavilo njih sedam osebujnim izvedbama pjesama: „Ravna Podravina“, „Naranča“ i „Dobre djevojke“.

Gradsko pjevačko društvo Zrinski svojoj se publici predstavilo sa šest hrvatskih evergreena, uz vrhunsku klavirsku pratnju prof. Miloša Cvjetkovića, solisticu Evu Balković, a pod stručnom dirigentskom palicom voditelja prof. Antonia Brzice.
Kako jedna narodna poslovica kaže: „Prijatelj je najbolja imovina u životu“, tako je Zrinski svoj nastup otvorio svojom izvedbom poznate pjesme Tereze Kesovije „Prijatelji stari, gdje ste?“, te nastavio jednom od najpoznatijih skladbi Dubrovačkih trubadura „La musica di note“.
Nastup Slatinčanki nastavio se svevremenskom uspješnicom Zdenka Runjića ”Vjeruj u ljubav”, koju je nezaboravno izvodio Oliver Dragojević koji je ovosvjetsku glazbenu scenu prerano napustio početkom godine.
Domaćini su svojim bisernim glasom u svom programu nanizali i dva poznata hita, „Zbog jedne divne crne žene“ Krunoslava Kiće Slabinca i „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ Marka Perkovića Thompsona, te za kraj otpjevali prikladnu sjetnu skladbu „Vilo moja“ koju je izvodio nezaboravni Vinko Coce.

Razdragana publika zahvalila je „Zrinskom“  dugotrajnim aplauzom, a koji je na oduševljenje svih otpjevao još jednom pjesmu iz sinoćnjeg programa „Prijatelji satri, gdje ste?“.
Na kraju koncerta publici je upućen poziv da se priključe radu GPD „Zrinski“ i svojim osebujnim glasom obogate zbor.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button