NASLOVNICAPOLITIKA

Gradski vijećnici SDP-a i Fokusa oglasili se priopćenjem za javnost

Gradski vijećnici Grada Slatine iz redova kluba vijećnika SDP-a i Fokusa oglasili su se priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST:

POLITIČKI REVANŠIZAM U SLATINI: SMIJENJENI ČLANOVI UPRAVNIH VIJEĆA ZBOG PITANJA O TROŠKOVIMA

Gradonačelnik Ostrošić skriva podatke o ugovorima i isplatama

SLATINA – SDP i Fokus osuđuju politički revanšizam gradonačelnika Denisa Ostrošića koji je razriješio dužnosti četiri člana, točnije četiri vijećnika Gradskog vijeća grada Slatine u upravnim vijećima gradskih ustanova i na njihova mjesta postavio sebi podobne ljude. Ne možemo se oteti dojmu da je izravni razlog tome inzistiranje vijećnika SDP-a i Fokusa da gradonačelnik Ostrošić i pročelnik zadužen za financije javnosti predoče informacije o financijskoj situaciji Grada i stanju u gradskim ustanovama, što u službeno upućenim mailovima,  što javno na sjednicama gradskih vijeća o čemu postoje zapisnici. Imamo opravdane sumnje da postoje situacije koje nisu ispravne i već neko vrijeme pokušavamo od gradonačelnika i pročelnika dobiti odgovore oko određenih ugovora koje je sklapao s privatnim poduzećima te uvid u plaćene račune. Međutim, gradonačelnik Ostrošić, kao i pročelnik, to cijelo vrijeme skrivaju, ne odgovaraju na postavljena pitanja, niti javno niti u službenim mailovima, a sada je krenuo u revanšizam i micanje ljudi koji traže odgovore i informacije obzirom da vjerujemo da se boji da istina ne izađe na vidjelo. Smatramo da ovakvim pritiscima i ignoriranjem pitanja neće moći sakriti istinu te smo se zbog toga odlučili cijeli slučaj prijaviti i državnim institucijama. Smatramo također da nesavjesno upravljanje javnim dobrima predstavlja ugrožavanje javnog interesa, a uskraćivanjem informacija onemogućava se rad nas kao vijećnika.

Grad Slatina nije ničija privatna tvrtka već javna ustanova kojom s pozicije izvršne vlasti upravlja gradonačelnik, a ključne odluke potvrđuje Gradsko vijeće. I jedni i drugi bi u svakom trenutku trebali biti maksimalno odgovorni i transparentni prema građanima koji su nam dali povjerenje. S tom premisom su nakon lokalnih izbora prošle godine stranke SDP i Fokus postigle dogovor o suradnji u Gradskom vijeću Grada Slatine sa strankom Domovinski pokret s čije je liste izabran i gradonačelnik Denis Ostrošić u svoj drugi mandat. Na ovaj smo dogovor pristali pod određenim uvjetima suradnje, među kojima se prva točka odnosila na transparentnost. Konkretno, u sporazumu je navedeno kako se poslovanje Grada i gradskih tvrtki, kao i provedba javne nabave mora učiniti potpuno transparentnim i dostupnim građanima na uvid, po modelu grada Bjelovara, Svete Nedjelje, Omišlja i drugih gradova koji imaju transparentno i javnosti dostupno praćenje trošenja proračunskih sredstava.

Dogovorena suradnja je jasno bila komunicirana na sjednicama Gradskog vijeća na kojima je predsjednik Damir Jakšić imao podršku većine, kao i na međustranačkim sastancima na kojima smo tražili odgovore na pitanja koja zanimaju naše sugrađane s posebnim naglaskom na financijsku situaciju Grada i stanje u gradskim ustanovama. No, većina ovih pitanja ostala je neodgovorena, kako za vijećnike, tako i za javnost. Umjesto toga, uslijedile su odluke o razrješenju koje je gradonačelnik donio jednostrano.

Stoji u priopćenju koje su potpisali:

Ksenija Plantak

Sanja Mrzljak Jovanić

Martina Tepeš

Dario Vrbaslija

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button