DOGAĐANJANASLOVNICA

GRADSKI VIJEĆNICI O AGLOMERACIJI: Aglomeracija Slatina umjesto 18 stajat će čak 36 milijuna eura

Plantak: Tko je sastavio ugovore koji se ne moraju poštovati? Za blamažu koju će građani platiti netko treba odgovarati

SLATINA

Među 19 vijećničkih pitanja i isto toliko odgovora na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća zasigurno je najviše pozornosti izazvao problem prekinutih radova u projektu aglomeracije.

Vijećnici koalicije HDZ-HSLS postavili su pitanje kada se planira sanacija oštećenja na cestama nastalih tijekom izvođenja radova na projektu aglomeracije. Ustvrdili su da se ono što je do sada odrađeno ne može nazvati sanacijom jer su rupe na cestama popunjavane zemljom koja se nakon prve kiše pretvorila u blato i dodatno pogoršala stanje.

Nesanirane ceste

Antun Srbić, tehnički direktor tvrtke Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti, koja je nositelj projekta Aglomeracija Slatina, podsjetio je na lanjski raskid ugovora između Komrada i tvrtke Ersa Construction kao glavnog izvođača radova na njihov zahtjev i obvezu turske tvrtke da sanira državnu i županijske ceste.

– Oni su vidjeli da mogu s Vijećem za rješavanje sporova tu problematiku rješavati na drugi način, bez saniranja cesta, tako da nisu odradili što su trebali. Nažalost, mi nismo u mogućnosti da ih prisilimo, osim možda pokretanjem novog VRS-a, ali je pitanje kako bi to završilo jer znamo njihove mogućnosti i snagu njihovih odvjetnika – rekao je Srbić.

Složio se da su nastala velika oštećenja, osobito na lokalnim cestama, pa je naknadno s Ersom u rujnu sklopljen sporazum o sanaciji državne ceste D-34, županijske ceste u Bakiću i Sladojevcima te lokalnih cesta. Rekao je također da Komrad ima potvrdu inženjera da radovi nisu završeni, i da neki nisu ni započeti.

– Određenu sanaciju lokalnih cesta organizirao je i proveo Grad da se ceste koliko-toliko pokrpaju i da se omogući prometovanje – rekao je tehnički direktor Srbić i najavio skorašnji nastavak radova, kao i kompletnu sanaciju lokalnih cesta, što je ostalo u troškovniku.

Na pitanje o dinamici postupka pregleda i ocjene ponuda za navedene radove i tko je zadužen za to Srbić je rekao da su stigle ponude dva hrvatska konzorcija i jedne mađarske tvrtke, a ponude pregledava komisija u kojoj su dva predstavnika Komrada, dva predstavnika Hrvatskih voda i jedan predstavnik Grada Slatine.

“Brana” najpovoljnija

Financijski s 29,7 milijuna eura (bez PDV-a) najpovoljnija je ponuda tvrtke Brana iz Virovitice.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSLS Igor Fazekaš još jednom je ponovio da je Grad Slatina prvi u VPŽ dobio aglomeraciju, ali da jedini nije završio taj projekt te da je aglomeracija trebala koštati 18 milijuna eura, a sada košta 36 milijuna. Vijećnica SDP-a Ksenija Plantak osvrnula se na nečasnu arbitražu zbog koje Komrad mora platiti 300 tisuća eura tvrtkama koje nisu izvršavale svoje ugovorne obveze. Ona je zaprepaštena, kako je rekla, nevjerojatnom lakoćom kojom se u Komradu prihvaća sve što se s aglomeracijom događa i ne može vjerovati da slatinska tvrtka mora platiti 300.000 eura, uz argumente koji su predočeni gradskim vijećnicima.

– O čemu se tu radi, tko je sastavio ugovore koji se ne moraju poštivati, tko odgovara za njih, tko je na arbitraži zastupao Slatinu, je li taj proces kontaminiran? Ovo je blamaža koju će naši građani platiti i za to netko treba odgovarati – rekla je vijećnica Plantak.

Vijećnici su posebno istaknuli nezadovoljstvo zbog načina vođenja grada koji je, kako su ustvrdili, rezultirao zaostajanjem u pogledu gospodarske razvijenosti i osiromašenjem u svakom drugom pogledu.
Vijećnici su zamjerili dvostruko poskupljenje projekta, a time i povećanje novca koje će platiti građani.

“Malo više borbe da se odluka ospori”

Srbić je istaknuo da se Komrad ne slaže s odlukom arbitražnog vijeća o plaćanju kazne dvjema tvrtkama koje nisu obavljale ugovoreni posao, ali na tu odluku nema mogućnosti žalbe.

“Predlažem da se ugovori i presude dostave Odboru za komunalnu djelatnost kako bi se proučili argumenti i da se utvrdi može li se donijeti odluka u korist druge pravne osobe umjesto u korist Komrada. Ako je nešto stvarno apsurdno, a čini se da jest, onda 300.000 eura zahtijeva malo više borbe da se odluka ospori i da se dokaže da je postupak kontaminiran”, predložila je vijećnica Plantak.

Srbić: Dobra pozicija

Srbić je ustvrdio da je pozicija njegove tvrtke dobra, jer su Hrvatske vode odobrile Komradu 47 milijuna eura za dovršetak projekta, a povećanje cijena za sve aktivnosti i radove posljedica je inflacije. Sudjelovanje u financiranju projekta s 3,8 posto ocijenio je vrlo dobrim.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button