DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradska razvojna agencije Slatine cjelodnevnim programom svečano obilježila 20. obljetnicu svoga djelovanja

Gradska razvojna agencije Slatine, kao pravni sljedbenik Centra za poduzetništvo Grada Slatine osnovanog 2003. godine, danas je svečano obilježila svoju 20. obljetnicu djelovanja.

Svečanost je održana u prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina gdje je djelatnike GRAS-a i sve uvažene goste pozdravio v.d. ravnatelja Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej.

Tom se prigodom osvrnuo na važnost razvojnih agencija kao i drugih poduzetničkih potpornih institucija i njihovo djelovanje koje je, kako je naglasio, vidljivo na svakom koraku Virovitičko-podravske županije.

– Misija Gradske razvojne agencije Slatine je biti jedan od vodećih inicijatora u jačanju razvoja Grada Slatine te težiti razvoju Grada i okrenuti ga znanju i tehnologijama te proizvodnji novih vrijednosti. Isto tako važno je djelovati na povlačenju sredstava iz nacionalnih i europskih fondova te drugih izvora sa svrhom razvoja cijele Slatine, – istaknuo je Culej te govorio o projektima koji su obilježili djelovanje GRAS-a, a koje su u suradnji s Gradom Slatinom kao osnivačem uspješno realizirali, ali i onima koji su planirani u narednom razdoblju.

Tako se spomenuo prvih projekta prekogranične suradnje, Poduzetnik za cijeli život, Gras za Vas, Zaželi, Zaposli se i ti, Smart City, kao i projekata energetske obnove zgrada Gradske uprave, POU Slatina, Jaslica, EPIcentra Sequoia Slatina…, te brojnih projekata za slatinske poduzetnike.

Zahvalivši se svim gostima na odazivu, ali i uspješnoj suradnji budući da je riječ o institucijama i razvojnim agencijama s područja Virovitičko-podravske županije, zahvalio se i djelatnicama GRAS-a koje su između ostaloga odradile i niz uspješnih radionica i edukacija za poduzetnike te im na taj način omogućili korak ka lakšem unaprjeđenju svoga poslovanja kako bi postali što konkurentniji na tržištu. U prilog tome ide i nedavno pokrenut GRASOV INFOrmator, list koji na jednom mjestu objedinjuje natječaje namijenjene upravo njima.

Na kraju je s ponosom istaknuo kako je proteklog mjeseca GRAS dobio i certifikat najveće razine prema kojemu je svrstan među 13 najboljih članica Mreže Bond u Hrvatskoj.

Uz pohvale na kvalitetnom radu, čestitke Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine u prigodi obilježavanje 20. obljetnice djelovanja uputili su zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, a svečanosti su između ostalih nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, voditeljica LAG-a „Papuk“ Manuela Tot, voditeljica LAG-a „Virovitički prsten“ Sanja Stubičar, direktor tvrtke Draft d.o.o. iz Pitomače Davor Deskar, direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak, te ravnateljica VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Emina Kovač, ravnateljica Razvojne agencije VTA iz Virovitice Tihana Harmund i voditeljica LAG-a „Marinianis“ Renata Benija koje su uz v. d. ravnatelja GRAS-a Juricu Culeja, u drugom dijelu programa sudjelovale u panel raspravi pod nazivom „Uloga inicijatora gospodarskog razvoja“.

Tom su prigodom svatko iz svog segmenta djelovanja ukazali na poteškoće s kojima se susreću u svome radu, ali i na dobrobiti provođenja projekata i programa, koji su usmjereni na stvaranje kvalitetnog, korisnički orijentiranog poduzetničkog okruženja te unaprjeđenje i revitalizaciju gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije.

U sklopu cjelodnevnog programa održano je i predstavljanje programa „Interreg VI-A Mađarska – Hrvatska 2021. – 2027.“ , koji je prezentirala zamjenica ravnateljice VIDRA-e – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Željka Vuković.
Riječ je o jednom od ključnih instrumenata Europske unije za postizanje ravnomjernog regionalnog razvoja putem međunarodne suradnje, a čiji je cilj partnerski rješavati zajedničke izazove te zajednički pronaći rješenja u područjima zdravlja, okoliša, istraživanja, obrazovanja, prometa, održive energije… Kroz ovaj suradnički pristup želi se smanjiti negativan utjecaj granica i promovirati društveno-gospodarska kohezija Europske unije.

Osim toga održana je i radionica namijenjena mladima pod nazivom „Projekt za moj Grad“, a čiji je cilj bio upoznati mlade s pripremom projektnih prijedloga i potaknuti ih na osmišljavanje projektnih ideja za grad Slatinu.

Ova je radionica ujedno održana u sklopu projekta Prvi koraci, a u kojoj su uz zainteresirane mlade sudjelovali predstavnici Grada Slatine, GRAS-a, Savjeta mladih Grada Slatine na čelu s predsjednikom Goranom Kizivatom.

Na radionici se raspravljalo o izradi Lokalnog programa za mlade Grada Slatine 2024.-2027. Prisutnima je također predstavljen nacrt Plana te se raspravljalo o ključnim problemima iskazanom kroz provedenu anketu i fokus grupe. Ključni problemi dobiveni provedenim istraživanjem su se detaljnije analizirali te su predstavnici mladih detaljnije iznijeli nove probleme koji do sada nisu detektirani u provedenim anketama.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, GRAS)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button