DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradska razvojna agencija Slatine predstavila uvjete Potpore za samozapošljavanje u 2024. godini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Danas je u EPIcentru Sequoia Slatina, Gradska razvojna agencija Slatine organizirala predstavljanje uvjeta Potpore za samozapošljavanje u 2024. godini.

Budući da je od 1. siječnja 2024. godine moguće ponovno podnošenje zahtjeva na mjere Potpore za samozapošljavanje i Mobilnost radne snage – BIRAM Hrvatsku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prezentacija je bila namijenjena svim nezaposlenim osobama koje žele uz pomoć spomenute Potpore pokrenuti poslovanje te na taj način pokriti troškove osnivanja i započinjanja svoga poslovanja. 

Na samom početku radionice sve okupljene pozdravio je v.d. ravnatelja GRAS-a Jurica Culej.

– Lijepo je vidjeti određeni broj ljudi koji žele pokrenuti svoju poduzetničku aktivnost, a ove potpore za samozapošljavanje HZZ-a idealne su za nekakav dobar početak i daljnji razvitak. Gradska razvojna agencija Slatine je ovdje da vam pomogne osmisliti poduzetničku ideju koju ćete u konačnici vjerujem uspješno realizirati.

Prijašnje Potpore polučile su odlične rezultate i dale vjetar u leđa novim poduzetnicima te se nadam kako će i ovogodišnja Potpora za samozapošljavanje dati iste ako ne i bolje rezultate, a oni će, vjerujem, rezultirati pokretanjem novih poduzetničkih aktivnosti na području grada Slatine i šire, – istaknuo je Culej te naglasio kako su u protekloj 2023. godini svi poslovni planovi koje je GRAS izradio u suradnji s novim poduzetnicima, naišli na zeleno svjetlo od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u posljednje četiri godine je preko 50 poduzetnika realiziralo svoje ideje putem potpora za samozapošljavanje.

U nastavku radionice nove uvjete Potpore za samozapošljavanje u 2024. godini prezentirala je Antonela Radaš, viša stručna suradnica za gospodarstvo, pripremu i provedbu projekata Gradske razvojne agencije Slatine. Ujedno je odgovorila na sve nejasnoće i dodatna pitanja nazočnih te ih upoznala s potrebnom dokumentacijom za podnošenje zahtjeva.

Naime, Potpora za samozapošljavanje namijenjena je nezaposlenim osobama prijavljenim u evidenciju nezaposlenih osoba HZZ-a, a služi za pokrivanje troškova osnivanja i započinjanja poslovanja poslovnog subjekta (obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova).

Za pokretanje vlastitog poslovanja može se ostvariti potpora u iznosima od 15.000,00 €, 10.000,00 € ili 7.000,00 €, ovisno o djelatnosti dok se za zelena i digitalna radna mjesta može ostvariti potpora u iznosima od 20.000,00 €, 15.000,00 € i 10.000,00 €. Potpora se dodjeljuje primjenom fiksnog i varijabilnog iznosa od čega fiksni dio iznosi 5.000,00 € te je namijenjen za troškove registracije, rada, knjigovodstva, zakupa poslovnog prostora, obveznih članarina, sitnog inventara, sirovina i potrošnog materijala, izrade mrežne stranice i oglašavanja i sl. Iz varijabilnog se dijela financira nabava nove opreme (strojevi, tehnika, alati, informatička oprem i dr.), IT programa, prijevoznih sredstava i franšize.

Svim povratnicima iz zemalja EGP-a i ostalih država na raspolaganju stoji mjera Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku, a istu mogu iskoristiti i korisnici Potpore za samozapošljavanje koji su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VII u područje indeksa razvijenosti I, II, III i IV.

S obzirom na veliki interes za podnošenje zahtjeva za Potporu za samozapošljavanje, svi koji su sudjelovali na današnjoj prezentaciji ostvarili su prednost pri pisanju poslovnih planova odnosno realizaciji njihove poslovne ideje.

Svi zainteresirani o Potpori za samozapošljavanje i pisanje poslovnih planova mogu se dodatno informirati u Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine osobno ili putem telefona 033/400-414 te na mail antonela@gras.com.hr. 

(mf, GRAS; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button