Home / DOGAĐANJA / Gradska knjižnica i čitaonica Slatina seli natrag u svoje prostore

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina seli natrag u svoje prostore

Radovi na Energetskoj obnovi zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na adresi Šetalište Julija Burgera 1 u Slatini ulaze u samu završnicu.

Iako radovi na uređenju prostora Knjižnice nisu u potpunosti gotovi početkom ovoga tjedna započelo je intenzivno preseljenje bogatog knjižnog fonda od oko 58.000 svezaka knjiga, AV-građe, te knjižničnog namještaja.

Budući da se radi o dugotrajnom procesu kako bi slatinska knjižnica poprimila novo ruho u svojim matičnim novoobnovljenim prostorima, Knjižnica je privremeno zatvorila svoja vrata korisnicima na sadašnjoj lokaciji u Vatrogasnom domu JVP Slatina u Ulici Ante Kovačića.

Uz potporu Grada Slatine vrijednim knjižničarkama u pomoć prilikom preseljenja priskočili su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Slatina, članovi DVD-a Slatina i tvrtke Slatina kom d.o.o., a veliki doprinos dali su i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina koje je predvodio njihov predsjednik Ivan Selenić, te Udruge HVIDR-a Slatina predvođeni predsjednikom Ilijom Nikolićem.

– Hrvatski branitelji bili su na prvoj liniji obrane kada je to trebalo, a i danas su spremni pomoći svojim sugrađanima. Težak je posao preseliti toliki broj knjiga i pripadajućeg namještaja stoga su naši dečki priskočili u pomoć knjižničarkama kojima će biti na raspolaganju dok god bude trebalo, – rekli su nam predsjednici spomenutih braniteljskih udruga Selenić i Nikolić.

Do sada su preseljene nove police nabavljene za novouređeni prostor kao i dio polica i knjiga s dječjeg odjela, a preseljen je i dio namještaja koji je bio smješten u zgradi Trećeg rajona.

Svakodnevnim obilascima potporu Grada Slatine preseljenju knjižnog fonda i općenito Knjižnice u njene novoobnovljene prostore dali su pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok i voditelj Odsjeka za komunalni sustav Vjekoslav Hess.

Riječi zahvale svima koji su se do sada uključili u preseljenje Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na staru adresu uputila je v. d. ravnateljice Marija Cindrić.

Podsjetimo, projektom Grada Slatine „Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“ obuhvaćeno je osam građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštite ovojnice odnosno vanjskih zidova, podova i zidova prema tlu i tavanu, stropova iznad vanjskog prostora i prema tavanu, ravnog krova iznad grijanog prostora i zamjenu stolarije, te dvije strojarske mjere koje podrazumijevaju rekonstrukciju prinudne ventilacije s rekuperatorima zraka i djelomično rekonstruiranje plinskog sustava grijanja i hlađenja s ciljem smanjenja utroška energije i štetnih emisija CO2.
Ostvarene uštede će u konačnici osigurati sigurniji i kvalitetniji boravak kako korisnika tako i rad djelatnika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.459.931,88 kuna od čega se 3.174.617,87 kuna sufinancira EU sredstvima, a krajnji rok završetka radova predviđen je do 24. rujna ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Grad Slatina osigurao potpore za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na slatinskom području

Temeljem Odluke za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Slatine koju je ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org