DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina seli natrag u svoje prostore

Radovi na Energetskoj obnovi zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na adresi Šetalište Julija Burgera 1 u Slatini ulaze u samu završnicu.

Iako radovi na uređenju prostora Knjižnice nisu u potpunosti gotovi početkom ovoga tjedna započelo je intenzivno preseljenje bogatog knjižnog fonda od oko 58.000 svezaka knjiga, AV-građe, te knjižničnog namještaja.

Budući da se radi o dugotrajnom procesu kako bi slatinska knjižnica poprimila novo ruho u svojim matičnim novoobnovljenim prostorima, Knjižnica je privremeno zatvorila svoja vrata korisnicima na sadašnjoj lokaciji u Vatrogasnom domu JVP Slatina u Ulici Ante Kovačića.

Uz potporu Grada Slatine vrijednim knjižničarkama u pomoć prilikom preseljenja priskočili su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Slatina, članovi DVD-a Slatina i tvrtke Slatina kom d.o.o., a veliki doprinos dali su i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina koje je predvodio njihov predsjednik Ivan Selenić, te Udruge HVIDR-a Slatina predvođeni predsjednikom Ilijom Nikolićem.

– Hrvatski branitelji bili su na prvoj liniji obrane kada je to trebalo, a i danas su spremni pomoći svojim sugrađanima. Težak je posao preseliti toliki broj knjiga i pripadajućeg namještaja stoga su naši dečki priskočili u pomoć knjižničarkama kojima će biti na raspolaganju dok god bude trebalo, – rekli su nam predsjednici spomenutih braniteljskih udruga Selenić i Nikolić.

Do sada su preseljene nove police nabavljene za novouređeni prostor kao i dio polica i knjiga s dječjeg odjela, a preseljen je i dio namještaja koji je bio smješten u zgradi Trećeg rajona.

Svakodnevnim obilascima potporu Grada Slatine preseljenju knjižnog fonda i općenito Knjižnice u njene novoobnovljene prostore dali su pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok i voditelj Odsjeka za komunalni sustav Vjekoslav Hess.

Riječi zahvale svima koji su se do sada uključili u preseljenje Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na staru adresu uputila je v. d. ravnateljice Marija Cindrić.

Podsjetimo, projektom Grada Slatine „Energetska obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina“ obuhvaćeno je osam građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštite ovojnice odnosno vanjskih zidova, podova i zidova prema tlu i tavanu, stropova iznad vanjskog prostora i prema tavanu, ravnog krova iznad grijanog prostora i zamjenu stolarije, te dvije strojarske mjere koje podrazumijevaju rekonstrukciju prinudne ventilacije s rekuperatorima zraka i djelomično rekonstruiranje plinskog sustava grijanja i hlađenja s ciljem smanjenja utroška energije i štetnih emisija CO2.
Ostvarene uštede će u konačnici osigurati sigurniji i kvalitetniji boravak kako korisnika tako i rad djelatnika.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.459.931,88 kuna od čega se 3.174.617,87 kuna sufinancira EU sredstvima, a krajnji rok završetka radova predviđen je do 24. rujna ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)Možda će vas zanimati i ...

Back to top button