NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina obilježila je Dane medijske pismenosti 2019.

Drugi dani medijske pismenosti održani su od 08. do 12. travnja u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Njihov najvažniji cilj je osvještavanje javnosti, osnaživanje građana, posebice djece i mladih o važnosti medijske pismenosti, jedne od najvažnijih životnih vještina 21. stoljeća, a ove su godine održani na temu poštovanje sebe i drugih u medijima, što uključuje i mnoga druga pitanja kao što su tolerancija, govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i manipulacije, poticanje empatije i poštovanje ljudskog dostojanstva te zaštita privatnosti i sigurnost u medijima, na društvenim mrežama i komunikacijskim platformama.

Gradske knjižnica i čitaonica Slatina također se uključila u obilježavanje Dana medijske pismenosti održavanjem pričaonica za najmlađie u pedijatrijskoj ordinaciji dr. spec. ped. Željkice Gerenčir i u prostorima Knjižnice.

Tako su uz pomoć Slikovnice o medijima: medijska pismenost za najmlađe mogli saznati što su mediji i kako se razlikuju od stvarnog svijeta najmlađih: dijete osjeti, vidi ili čuje svoj nos, osjetiti kucanje svoga srca koje može biti radosno ili tužno. Znak nosića ili srca u medijima nije stvaran i predstavlja samo simbol, označava taj dio ljudskog tijela i podsjeća na njega. Djeca su shvatila da u stvarnom svijetu žive naša stvarna iskustva, a u medijskom svijetu žive simboli.

Slikovnicu o medijima koja je sastavni dio edukacijskih materijala za najmlađe povodom Dane medijske pismenosti napisala je i osmislila Alma Čakmazović, ilustracije je izradila Petra Zlonoga, a dizajn Branimir Lazanja.
(mf/Izvor: GKČ Slatina, Ana Knežević, mag. Bibliotekarstva)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button