KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gradonačelnik Slatine u Osijeku otvorio izložbu „Veliko polje u Slatini – prapovijesna groblja“

Zajedničkom suradnjom Arheološkog muzeja Osijek, Zavičajnog muzeja Slatina i Instituta za arheologiju Zagreb, u četvrtak, 4. srpnja u Osijeku je svečano otvorena izložba „Veliko polje u Slatini – prapovijesna groblja“ i predstavljen katalog autorica, prof., više kustosice Arheološkog muzeja Osijek, Slavice Filipović i dr. sc. Darije Ložnjak Dizdar iz Instituta za arheologiju Zagreb.

Na trasi izgradnje obilaznice oko grada Slatine provedena su zaštitna arheološka istraživanja lokaliteta Veliko polje, na položaju Berezine i Trnovača, od rujna do prosinca 2009. godine, čime se znatno povećao broj istraživanih nalazišta,  budući da su Slatina i slatinski kraj bogati arheološkim nalazištima iz svih vremenskih razdoblja.
Rezultati istraživanja otkrili su dijelove infrastrukture naselja iz vremenskih razdoblja kasnog brončanog doba, starijeg i mlađeg željeznog doba, rimskog vremena te razdoblja srednjeg vijeka, koji su tema ove izložbe o kojoj su uz autorice govorili ravnatelj Arheološkog muzeja u Osijeku Tomislav Hršak, ravnatelj Instituta za arheologiju Marko Dizdar te gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji izložbu i otvorio, te između ostaloga rekao:

Upravo su rezultati provedenih istraživanja prilikom izgradnje slatinske obilaznice s otkrićem grobova pokojnika koji su naseljavali prostor u kojem i mi danas živimo, ukazali na prolaznost ljudskoga vijeka, no istovremeno su i svjedoci trajne ljudske opstojnosti u pitomome slatinskom kraju gdje se sljubljuju dravska ravnica i osunčane padine Papuka.

Izložba obuhvaća reprezentativne nalaze iz groblja kasnog brončanog doba  (kulture polja sa žarama – 10 grobova) i 1 grob iz starijeg željeznog doba (prvi ravni halštatski grob u Podravini) te osam plakata. Na plakatima su opisane kratke informacije o lokalitetu i arheološkim istraživanjima, prostorni odnosi prapovijesnih naselja i groblja na Velikom polju, pogrebni običaji kasnog brončanog doba u srednjoj Europi, pogrebni običaji u Slatini u kasnom brončanom dobu te pogrebni običaji i primjer ispraćaja pokojnika u starijem željeznom dobu na primjeru groba iz Slatine. Izložbu prate i fotografije sa samih istraživanja, dokumentiranja i istraživanja arheološke građe i uzoraka,  kako bi se povezao proces arheoloških istraživanja od iskopavanja do muzejske izložbe.

Svečanom otvorenju izložbe koja će u osječkom Arheološkom muzeju biti otvorena do 25. kolovoza, nazočili su i kustosica Zavičajnog muzeja Slatina Martina Gavran, te direktorica Turističke zajednice grada Slatine Vanja Lazić i njezin pomoćnik Hrvoje Valpovac.
(Mihaela Feldi/Foto: ZM Slatina Martina Gavran)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button