DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gradonačelnik Ostrošić službeno otvorio novouređeni prostor slatinske „Dike“

Budući da Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina već dugi niz godina, od samog osnutka 1967. godine, nema vlastiti prostor, već u suradnji s Gradom Slatinom za probe koristi dvoranu Vatrogasnog doma, na korištenje su dobili i dvije prostorije koje do sada nisu bile adekvatno uređene za čuvanje njihovog „blaga“, odnosno narodnih nošnji i ostale opreme.

– U suradnji s gradonačelnikom Ostrošićem kroz natječaj Grada Slatine napokon smo ove godine uspjeli osvježiti i urediti novim namještajem garderobu za čuvanje nošnji i čajnu kuhinju s ostavom za instrumente, a saniran je i sanitarni čvor. Jako smo zadovoljni jer nam je Grad pomogao da se ovi prostori renoviraju i sada je napokon sve na svome mjestu tim više što smo također uz pomoć Grada uspjeli kompletirati i narodnu nošnju slatinskog kraja, – ispričala nam je predsjednica Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Dika“ Slatina Anđela Božičković prigodom obilaska novouređenog prostora sa slatinskim gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i pročelnikom Stručne službe Krunoslavom Šarabokom.

– Jako su nam bili bitni novi ormari u kojima će sada narodne nošnje i ostala oprema biti spremljena na suhom bez utjecaja vlage i na taj način ćemo i naše stare, ali i novonabavljene nošnje moći sačuvati za nove generacije koje tek dolaze, – dodala je predsjednica Božičković te s ponosom pojasnila kako Dika u svom fundusu raspolaže s nošnjama slatinskog kraja koja je nedavno kompletirana (i muška i ženska), te sopjanskog kraja, a imaju i bunjevačku i  međimursku nošnju, te neke dijelove Baranje i Posavine.

Novi je namještaj i u čajnoj kuhinji kojoj nedostaju još samo sitnice, a uz police za tambure nabavljen je i stol sa deset stolica koji je smješten u velikoj dvorani Vatrogasnog doma, te će dobro doći, ne samo članovima Dike već i svima ostalima koji budu koristili taj prostor za razne manifestacije, probe, edukacije, radionice i sl.

– Žao mi je što doba korona krize još uvijek traje pa naši članovi nisu ni vidjeli ovaj novouređeni prostor, no nadam se da će se čim prije situacija popraviti, te ćemo moći nastaviti s probama i našim druženjima u ovom prekrasnom prostoru na kojemu se od srca zahvaljujemo gradonačelniku Ostrošiću i Gradu Slatini, – zaključila je predsjednica Dike Anđela Božičković.

Dopredsjednik KUD-a Dika i voditelj tamburaša Domagoj Janković u ime svih tamburaša izrazio je veliko zadovoljstvo jer su napokon dobili adekvatan prostor u kojemu mogu ostavljati svoje tambure gdje one imaju svoje mjesto koje će ih čuvati od potencijalne opasnosti od oštećenja kao što je to bio slučaj do sada zbog prenatrpanog prostora u kojemu su se čuvale i tambure i nošnje te je bila velika frekvencija ljudi.

– Ono što nam je također jako bitno je da sada imamo uređen prostor u kojem se možemo odvojiti za sviračke probe te odvojeno svirati za vrijeme dok plesači imaju probe i uvježbavanje plesnih koraka tako da nitko nikoga ne ometa, – istaknuo je Janković, te dodao kako su sa gradonačelnikom dogovorili kako će se u narednom razdoblju ići u renovaciju plesne dvorane koja bi tako dobila novi pod, saniralo bi se centralno grijanje s novim radijatorima, a zajedno sa osvježenjem zidova novom bojom ova priča zaokružila bi se u jednu cjelinu koja bi članovima Dike u konačnici osigurala prostor za rad o kakvom oduvijek sanjaju. 

Zadovoljstvo novoobnovljenim prostorijama slatinske Dike nije krio ni gradonačelnik Ostrošić koji ih je tom prigodom i službeno otvorio.

– Sada kada je stigao namještaj mogu reći da sam zaista ponosan. Ponosan zato što bi i moj otac bio ponosan. Naime, ja sam emotivno vezan uz Kulturno-umjetničkog društva „Dika“ jer za one koji su malo mlađi i nisu upoznati, moj otac je 1966./67. godine prestao profesionalno plesati za Ansambl LADO, oženio se i vratio u Slatinu. Tih je godina nekako sazrjela i ideja da se od onih KUD-ova koji su postojali na području grada Slatine formira KUD Dika.

Dika je nedavno proslavila 50 godina rada i mislim da ovi prostori koji su po prvi puta sada doista i namješteni i dani na korištenje KUD-u omogućuju da u vremenima koja dolaze, u ovom novom normalnom bez korone, i mlađi ljudi, ali i oni stariji članovi dođu podruže se, zapjevaju, zaplešu, pa i naprave koju koreografiju koja bi ih kasnije potakla na ozbiljniji rad jer sada osim mjesta za nošnje imamo mogućnosti za nabavu novih nošnji, instrumenata i svega ostaloga, ali bez ljudi svega toga biti neće, – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će Grad Slatina biti potpora KUD-u i u rješavanju problema s angažmanom koreografa, a rješenje problema vidi u educiranju postojećih članova kroz razne seminare tako da bi se za tu funkciju mogao osposobiti netko od postojećih volontera što bi znatno smanjilo troškove.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button