DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gradonačelnik Ostrošić posjetio Industrijsko-obrtničku školu Slatina

Tjedan cjeloživotnog učenja bio je jedan od razloga posjeta gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina gdje ga je primio ravnatelj Mladen Graovac.
Bila je to prigoda rezimirati dosadašnju suradnju u sklopu koje Grad Slatina između ostaloga redovito sufinancira prijevoz učenika te dodjeljuje stipendije za darovite učenike i športske stipendije, ali i porazgovarati o budućim aktivnostima.

– Čini mi se da obojica razmišljamo u pravcu da za ove i buduće generacije treba raditi jučer i danas, a ne sutra. U tom pravcu suradnja s Virovitičko-podravskom županijom koja traje vrlo kvalitetno već nekoliko godina, između ostaloga i na projektu proširenja Industrijsko-obrtničke škole u Slatini koji je sada došao u onu konkretnu fazu i to mi je izuzetno drago jer kada god govorimo o nekim projektima, jedno je projektna ideja, jedno su planovi, a drugo je kada to doista i konkretiziramo.
S obzirom da je Grad Slatina vlasnik dviju parcela na kojima se planira buduća izgradnja, Grad je Županiji darovao iste, a sufinancirat će i izradu projektne dokumentacije jer nam je doista stalo da projekt ne čeka. To će ujedno biti naš obol u proširenju Industrijsko-obrtničku školu očekuje, koje je nužno potrebno.

Naime, ova škola izvrsno radi već godinama, ima sjajne učitelje, to je većinom mladi kadar koji se zajedno s učenicima vrlo aktivno uključuje u gotovo sve manifestacije na području grada i šire. To je bogatstvo ove škole jer ne bježe ni od posla ni učenja, a kroz učenje se zapravo spremaju za život. Upravo zato u ovom tjednu razgovaramo sa svima, od onih najmlađih u vrtićima, preko osnovnoškolaca, srednjoškolaca, i od ove godine studenata jer uskoro kreće prva generacija Fakulteta za odgoj i obrazovanje u Slatini. Nadam se da je to jedan dobar početak da grad Slatina može iza svega onoga što su učenici i mentori pokazali proteklih godina, a to je da redovito imamo barem jednog najboljeg učenika u županiji, ako ne i više, da se dokažemo kako razmišljamo razvojno. To nam je cilj jer jedino tako ćemo imati mogućnost popraviti demografsku sliku i kvalitetnim školovanjem i obrazovanjem biti grad dostojan jednog razvoja koji je pred nama, a vjerujem da se u nekoliko proteklih godina vidi da smo na dobrom putu, – rekao je gradonačelnik Ostrošić kojemu se na potpori Grada Slatine zahvalio ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac te ga tom prigodom upoznao s radom škole i planiranim projektima.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina adaptirana je i dograđena 2008. godine u prostoru bivše vojarne u Slatini, na adresi Trg Ruđera Boškovića 5a, a s radom je počela 1. siječnja 2009. godine. Obzirom na uvjete u kojima škola radi, na dvije lokacije budući da koristi radionice za praktičnu nastavu koje se nalaze u sklopu Srednje škole Marka Marulića na Trgu Ruđera Boškovića 16., škola je krenula u proces potrebne dogradnje.

– Ovaj smo projekt pokrenuli uz pomoć Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, bivše Vesne Šerepac koja je osim ove pokrenula i cijelu priču oko Centra izvrsnosti i sadašnje Martine Bunić koja je zdušno podržala cijeli projekt, te Grada Slatine koji se također odazvao pozivu da zajednički sudjelujemo i ostvarimo cilj proširenja naše škole i osuvremenjivanja praktikuma kako bi bili spremni za nove kurikulume koji nas čekaju, te obrazovanja mladih koji sutra trebaju biti spremni za područje rada jer ostanak mladih osobito s obrtničkim zanimanjima u našoj domovini i našem gradu je zapravo opstanak svih nas, – rekao je ravnatelj Graovac te dodao:

– Priča oko naše škole je priča oko Centra izvrsnosti Virovitičko-podravske županije koja je ujedno i škola partner Regionalnom centru kompetentnosti novih tehnologija u Slavonskom Brodu Slavonika 5.1 i s ponosom mogu istaći da se malo koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti da su partneri jednom tako jakom obrazovnom kampusu što će sutra, kada ova pandemija prođe te će naši učenici imati jednu određenu mobilnost, djelovati na poboljšanju standarda učenika i njihove obrazovne strukture i novih zanimanja koje uskoro planiramo otvoriti u školi, – rekao je ravnatelj Graovac te se još jednom zahvalio gradonačelniku Ostrošiću što je prepoznao ovaj projekt. 

Nadalje je pojasnio kako će proširenjem škola dobiti suvremene praktikume i brojna poboljšanja. Tako će nakon planirane izgradnje na južnoj strani u prizemlju biti uređen prostor za izvođenje praktične nastave s tri praktikuma za  vodoinstalatere, instalatere grijanja i klime, te elektroinstalatere, zatim sanitarni prostor za učenike i kabinet za nastavnike, dok će na katu biti uređena jedna velika polivalentna učionica s pregradom, te dvije manje učionice s kabinetom za nastavnike i sanitarnim prostorom za učenike, a taj će prostor dobiti i dizalo za osobe s invaliditetom.
Na sjevernoj strani u prizemlje se uz sanitarni čvor i skladišni prostor za domara planira smjestiti tri radionice za praktičnu nastavu, za automehaničare i mehaničare poljoprivredne mehanizacije, CNC operatere i stolare, gdje bi bila smještena vrlo kvalitetna i moderna oprema koju je škola protekle školske godine dobila od Županije. Radi se o dizalici za automobile, tračnoj pili za stolare i vulkanizerskoj opremi, kao i vozilo za vježbu koje je stiglo iz privatne donacije, a preselila bi se i stolarska radionica iz prostora Srednje škole Marka Marulića, dok će na katu biti smještene učionice.

Škola je već pribavila Idejni projekt i Lokacijsku dozvolu kao preduvjete za izdavanje Građevinske dozvole. Okvirna cijena radova na dogradnji škole je oko 7.000,000,00 kn, a cijela priča što se tiče dogradnje trebala bi započeti iduće, 2022. godine.

Inače Industrijsko-obrtnička škola Slatina je unatoč slabijem ljetnom roku, u jesenskom uspjela upisati još nekoliko zanimanja koja su bila na granici, te je u prve razrede upisano 76 učenika od ukupno njih 246 koliko pohađa školu u 14 različitih zanimanja.

Učenici i profesori škole uz pomoć brojnih sponzora nastavljaju i s uređenjem svog školskog vrta koji je jedan od ljepših ukrasa u samom središtu grada koji se idealno stopio s parkom ispred škole, a sve u sklopu projekta HRT-a „Najljepši školski vrtovi“ u koji je škola ušla prije pet godina na inicijativu ravnateljice novobukovačke Osnovne škole Vladimira Nazora Larete Žubrinić i spremačice IOŠ-a Ružice Pekar. IOŠ je do sada dva puta nagrađen priznanjima za inovativni vrt i najljepši vrt, a i ove je godine u konkurenciji za jedno od priznanja.

Osim toga škola je tijekom ljetne stanke uredila i praktikum za zanimanje konobar u kojemu je također velikim ulaganjima Virovitičko-podravske županije ugrađen suvremeni neutralni radni pult sa svom opremom za pripremu alkoholnih i bezalkoholnih pića, te novi sudoper također od nehrđajućeg čelika sa svom opremom koji je ugrađen u moderno dizajniran šank za koji je kamen darovalo Klesarstvo Plehan iz Slatine, vl. Krešimira Sutona. Tijekom obilaska spomenutog praktikuma strukovni učitelj ugostiteljstva Goran Ivezić istaknuo je kako je donacijom Županije nabavljena i nova peć te rashladne komore kojima je opremljena kuhinja kojom se koriste učenici zanimanja pekar i kuhar, a učenici zanimanja stolar izradili su police za potrebe vinoteke koja je sastavni dio obrazovnog poglavlja vinske škole.

Škola u narednom razdoblju planira uređenje cijelog restoranskog praktikuma kako bi se objedinio cijeli ovaj prostor u skladu s modernim detaljima koji su već nabavljeni, tako da će u dogledno vrijeme osim novom bojom osvježenih zidova, dobiti i restoranske stolove i stolice te ostalu opremu koja je odlika jednog pravog restorana što će uvelike olakšati naobrazbu učenika.

Nakon što su zajedno obišli prostore škole gradonačelnik Ostrošić je ravnatelju, profesorima i svim djelatnicima škole kao i učenicima  zaželio uspješan rad u novoj školskoj godini.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, IOŠ Slatina)

Projekcija proširenja škole

Foto:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button