NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Gradonačelnik Ostrošić posjetio farmu obitelji Njegač u Novom Senkovcu

U slatinskom prigradskom naselju Novi Senkovac smještena je jedna mala konjogojska farma na kojoj uz svoju veliku ljubav prema konjima 36-ogodišnji Tomislav Njegač zajedno sa svojom suprugom i troje djece pokušava ostvariti egzistenciju za svoju obitelj.
Osim konjima, već se gotovo osam godina bave poljoprivredom i uzgojem raznih drugih životinja.

Obrađuju oko 14 hektara oranica i livada za vlastite potrebe, te uzgajaju kulture namijenjene uglavnom prehrani brojnih životinja na farmi među kojima se trenutačno nalazi 7 konja i 3 ždrebadi.

– Najmanje se bavimo ratarstvom jer situacija je takva kakva je, do većeg broja hektara zemlje teško se dolazi, a i stanje u konjogojstvu je trenutačno loše jer nismo zastupljeni ni podržani od mjerodavnih institucija, jer država se brine o poduzetnicima, a čini se da smo mi pomalo zapostavljeni.
Kao i svim malim poljoprivrednicima fali nam još koji hektar zemlje da bi se mogli intenzivnije baviti ratarstvom i uzgojem, a u konjogojstvu je teško zato što su visoki troškovi, otkupne cijene nisu zadovoljavajuće, a otkup konja nije dovoljno zastupljen, – ispričao nam je Tomislav Njegač te dodao kako se konji većinom izvoze za meso u Italiju ili Sloveniju.

– Kod nas je oko 90% proizvodnje i namijenjen za distribuciju mesa budući da liječnici preporučuju konjsko meso koje je jako zdravo i puno proteina, npr. oboljelima od leukemije, što i nije čudno, budući da je konj najčistija i najurednija životinja, pa se može reći da je i konjsko meso zdravo i kvalitetno, – rekao je Njegač te istaknuo kako bi bilo lakše i isplativije kada bi imali mogućnosti konje uzgajati na otvorenim pašnjacima, a ne u štalama gdje im se mora priskrbiti hrana, redovito čistiti i timariti konje, što znatno povećava ne samo troškove već i broj sati koji se provodi u brizi za konje.
Upravo iz tog razloga, kada je to potrebno u pomoć priskaču i Tomislavovi roditelji i sami zaljubljenici u konje i druge životinje.

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ova mlada obitelj ugostila je gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i pročelnike Krunoslava Šaraboka i Marina  Kokorića.

Prigodom obilaska OPG-a gradonačelnik Ostrošić prisjetio se svoga djetinjstva i odrastanja na jednom sličnom imanju jer je nekada davno i njegova obitelj između ostaloga imala i konje.

– Ovdje sam vidio veliku ljubav prema konjima, i upravo je ta ljubav koju na dvije lokacije ova obitelj pruža životinjama, koje nabavljaju sa svih strana, ali vrlo pametno i birano, čini mi se da je zapravo najveća vrijednost ove obitelji, a uz to ide i ljubav prema svemu onome što ide uz ove plemenite životinje, a to je oprema, to su kola, to je sve ono što jedan takav odnos čini potpunim.

S druge strane tu je i ona strana gdje se ove životinje uzgajaju za proizvodnju mesa i mesnih proizvoda. Moram priznati da sam prije 20 i nešto godina prvi puta probao negdje na moru konjsku kobasicu i rekao sam da je to najbolja i najkvalitetnija kobasica koja postoji, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

– Ono drugo čime se bave je ono što ide uz svaku poljoprivrednu obitelj, a to je način kako danas preživjeti u ovim teškim vremenima. Tako da čestitam ovom mladom bračnom paru koji uspijeva balansirati između zaposlenja i ovoga posla kojim se bave kod kuće jer im on sam nije dostatan za osiguravanje egzistencije svojoj obitelji.
Mislim da tu i država, i županija, i naravno grad, u ovom slučaju Grad Slatina mogu jako puno pomoći. Vjerujem da ćemo u idućem periodu uz poticaje uspjeti osigurati pomoć našim uzgajivačima konja, tako što ćemo proširiti naše poduzetničke mjere, te da će na takav način kvaliteta odnosa prema životinjama i uzgajivačima ali i kvaliteta njihovog življenja biti puno veća, – zaključio je gradonačelnik.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button