NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Gradonačelnik Ostrošić posjetio farmu obitelji Njegač u Novom Senkovcu

U slatinskom prigradskom naselju Novi Senkovac smještena je jedna mala konjogojska farma na kojoj uz svoju veliku ljubav prema konjima 36-ogodišnji Tomislav Njegač zajedno sa svojom suprugom i troje djece pokušava ostvariti egzistenciju za svoju obitelj.
Osim konjima, već se gotovo osam godina bave poljoprivredom i uzgojem raznih drugih životinja.

Obrađuju oko 14 hektara oranica i livada za vlastite potrebe, te uzgajaju kulture namijenjene uglavnom prehrani brojnih životinja na farmi među kojima se trenutačno nalazi 7 konja i 3 ždrebadi.

– Najmanje se bavimo ratarstvom jer situacija je takva kakva je, do većeg broja hektara zemlje teško se dolazi, a i stanje u konjogojstvu je trenutačno loše jer nismo zastupljeni ni podržani od mjerodavnih institucija, jer država se brine o poduzetnicima, a čini se da smo mi pomalo zapostavljeni.
Kao i svim malim poljoprivrednicima fali nam još koji hektar zemlje da bi se mogli intenzivnije baviti ratarstvom i uzgojem, a u konjogojstvu je teško zato što su visoki troškovi, otkupne cijene nisu zadovoljavajuće, a otkup konja nije dovoljno zastupljen, – ispričao nam je Tomislav Njegač te dodao kako se konji većinom izvoze za meso u Italiju ili Sloveniju.

– Kod nas je oko 90% proizvodnje i namijenjen za distribuciju mesa budući da liječnici preporučuju konjsko meso koje je jako zdravo i puno proteina, npr. oboljelima od leukemije, što i nije čudno, budući da je konj najčistija i najurednija životinja, pa se može reći da je i konjsko meso zdravo i kvalitetno, – rekao je Njegač te istaknuo kako bi bilo lakše i isplativije kada bi imali mogućnosti konje uzgajati na otvorenim pašnjacima, a ne u štalama gdje im se mora priskrbiti hrana, redovito čistiti i timariti konje, što znatno povećava ne samo troškove već i broj sati koji se provodi u brizi za konje.
Upravo iz tog razloga, kada je to potrebno u pomoć priskaču i Tomislavovi roditelji i sami zaljubljenici u konje i druge životinje.

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ova mlada obitelj ugostila je gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i pročelnike Krunoslava Šaraboka i Marina  Kokorića.

Prigodom obilaska OPG-a gradonačelnik Ostrošić prisjetio se svoga djetinjstva i odrastanja na jednom sličnom imanju jer je nekada davno i njegova obitelj između ostaloga imala i konje.

– Ovdje sam vidio veliku ljubav prema konjima, i upravo je ta ljubav koju na dvije lokacije ova obitelj pruža životinjama, koje nabavljaju sa svih strana, ali vrlo pametno i birano, čini mi se da je zapravo najveća vrijednost ove obitelji, a uz to ide i ljubav prema svemu onome što ide uz ove plemenite životinje, a to je oprema, to su kola, to je sve ono što jedan takav odnos čini potpunim.

S druge strane tu je i ona strana gdje se ove životinje uzgajaju za proizvodnju mesa i mesnih proizvoda. Moram priznati da sam prije 20 i nešto godina prvi puta probao negdje na moru konjsku kobasicu i rekao sam da je to najbolja i najkvalitetnija kobasica koja postoji, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

– Ono drugo čime se bave je ono što ide uz svaku poljoprivrednu obitelj, a to je način kako danas preživjeti u ovim teškim vremenima. Tako da čestitam ovom mladom bračnom paru koji uspijeva balansirati između zaposlenja i ovoga posla kojim se bave kod kuće jer im on sam nije dostatan za osiguravanje egzistencije svojoj obitelji.
Mislim da tu i država, i županija, i naravno grad, u ovom slučaju Grad Slatina mogu jako puno pomoći. Vjerujem da ćemo u idućem periodu uz poticaje uspjeti osigurati pomoć našim uzgajivačima konja, tako što ćemo proširiti naše poduzetničke mjere, te da će na takav način kvaliteta odnosa prema životinjama i uzgajivačima ali i kvaliteta njihovog življenja biti puno veća, – zaključio je gradonačelnik.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot