DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradonačelnik Ivan Roštaš podržao inicijativu najmlađih članova Društva “Naša djeca” Slatina

Dana 02.ožujka 2017.godine u maloj vijećnici gradske uprave gradonačelnik Ivan Roštaš primio je predsjednicu Udruge „Društvo naša djeca“ Slatina Snježanu Pačarić i članicu Izvršnog odbora udruge Božicu Majhen. Predsjednica udruge informirala je gradonačelnika o radu udruge u 2016.godini te planovima za naredno razdoblje. Gradonačelnik je pohvalio dosadašnji rad i zahvalio se svim članovima udruge na zalaganju te je posebno izrazio zadovoljstvo sa marljivim radom najmlađih članova odnosno djece predškolske i školske dobi.

„Ne samo da sam zadovoljan sa radom najmlađih već se posebno želim zahvaliti na njihovim prijedlozima koje su mi iznosili na nekoliko sastanaka koje smo imali prošle godine ovdje kod nas u gradskoj upravi. Istina da su se neki njihovi prijedlozi poklapali sa našim razmišljanjima i prije toga no, sve sam prijedloge prihvatio i većinu toga već smo ove godine ugradili u Proračun Grada Slatine za 2017.godinu. Radi se o sufinanciranju školskih udžbenika za prva četiri razreda osnovne škole u visini 50% iznosa. Isto tako, u proračunu za 2017.godinu planirana su sredstva i posebnom Odlukom povećane naknade za novorođenčad i to za prvo rođeno dijete u obitelji na 1000 kuna, drugo 2000 kuna a treće i svako naredno na 3000 kuna“, rekao je gradonačelnik Ivan Roštaš.

Mladi članovi Društva Naša djeca, također su predložili  gradonačelniku da Grad Slatina postane „Grad prijatelj djece“, a jedna od glavnih tema jučer održanog sastanka bila je upravo ispunjavanje preduvjeta  za stjecanje tog prestižnog statusa.

Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Trenutno je počasni naziv dostiglo 51 grad i općina, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

„Grad Slatina već ispunjava najveći dio potrebnih  uvjeta, a preostalo se može dostići kroz kraće naredno razdoblje“ konstatirale su predstavnice Udruge „Društvo naša djeca“ Slatina.  Gradonačelnik je obećao da će već na narednoj sjednici Gradskog vijeća predložiti vijeću donošenje odluke o pokretanju postupka pristupanja ovoj inicijativi te stvaranju uvjeta u ispunjavanju svih zahtjeva za stjecanje počasnog naziva Grada Slatine „Grad-prijatelj djece“.

(www.slatina.hr)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button