KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gradonačelnik Ivan Roštaš otvorio “Noć muzeja 2017.”

U petak, 27. siječnja, u Zavičajnom muzeju Slatina održana je manifestacija „Noć muzeja 2017.“  čija  ovogodišnja tema glasi „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“.

Noć je započela otvaranjem izložbe  „Iz Tehničke zbirke slatinskog muzeja“ koju je uz ravnateljicu Zavičajnog muzeja Dragicu Šuvak, svečano  otvorio   gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš pritom naglasivši da su se ulaganja u Zavičajni muzej nastavila i u prošloj godini: „ U prošloj godini je uloženo oko 500 tisuća kuna u uređenje potkrovlja i depoa  te je trenutno u izgradnji dizalo  za osobe sa invaliditetom koje je pri kraju izgradnje i koje sufinancira ministarstvo branitelja i Grad Slatina“- rekao je gradonačelnik Roštaš pritom se zahvalivši svim sudionicima ovogodišnje Noći muzeja.

Otvorenje Noći muzeja 2017 svojim nastupima, koje je najavio ravnatelj Antonio Brzica, uveličali su   učenici i profesori Osnovne glazbene škole Slatina svojim glazbenim nastupima te učenici Osnovne škole Josipa Kozarca Područne škole Donji Meljani prigodnim folklornim programom. Kako bi se nastavilo s temom večeri pobrinuli su se i polaznici Dječjeg vrtića Suncokret koji su punih sat vremena održavali plesnu radionicu.

Nakon otvaranja ovogodišnje Noći muzeja neizostavno je bilo ne spomenuti međunarodno poznat i priznat glazbeni festival „Dani Milka Kelemena“ čiji je ovogodišnji program predstavila direktorica te glazbene manifestacije Jadranka Srdoč. Upravo taj festival u potpunosti je obuhvatio ovogodišnju temu Noći muzeja, te u prvi plan izbacio zanimljivost  da se uz već postojeće usmeno dopuštenje Milka Kelemena čeka i na još neke formalnosti kako bi Osnovna glazbena škola Slatina  u svom imenu nosila  ime slatinskog i svjetski poznatog glazbenika Milka Kelemena.

Cijelo vrijeme trajanja programa također su bili otvoreni  Stalni postav Zbirke Milka Kelemena, Stalni postav Zavičajnog muzeja Slatina i Stalni postav Domovinskog rata.

Podsjetimo, ovogodišnjom temom Noći muzeja Hrvatsko muzejsko društvo željelo je  ukazati na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.(mt / foto:Marko Telišman)


 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button