DOGAĐANJANASLOVNICAPOLITIKARADIO EMISIJE

Gradonačelnik informirao o prigradskim naseljima, ali i odgovorio na prozivke

Medinci, Markovo i Novi Senkovac, o tim prigradskim naseljima pričalo se danas u eteru Radio Slatine za gostovanja gradonačelnika Denisa Ostrošića i voditelja Odsjeka za komunalni sustav Vjekoslava Hessa.

Što se tiče Medinaca najviše je riječi bilo o radovima odrađenim na društvenom domu (interijer i ličilački radovi, sanacija krovišta, dimnjaka,…), a koji je godinama bio poprilično zapušten, čak je iz njega netko neovlašteno trošio električnu energiju. U Medincima se osim uređenja nogostupa od magistrale do iza mjesnog doma radilo i na održavanju lokalnih putova, a posebice je izdvojen onaj prema groblju u čiju je sanaciju utrošeno 10 000 kuna. Približno 5 000 kuna koštala je sanacija  devastiranih autobusnih stajališta.

Cjelokupni projekt uređenja mjesnog doma u Markovu iznosi 200 000 kuna, a Grad Slatina za isti je  osigurao 120 000. Nasipan je kamen tucanik na put prema Pustari, a to je uz uređenje koštalo 25 000 kuna. Još uvijek je otvorena tema uređenja prometnog raskrižja kod vodocrplišta, a tu će dosta ovisiti o konačnom dogovoru tri strane, Grada Slatine, policije i županijskih cesta. Rekao je gradonačelnik da je od strane mještana bilo podosta pritužbi vezanih uz prekomjeran kamionski promet pa su poduzeti koraci ka rješavanju te problematike.

U Novom Senkovcu  u tijeku su radovi na rekonstrukciji mjesnog doma vrijedni 517 000 kuna, a koje izvodi Građenje Marković. Poradi usklađivanja želja mještana potpisan je i dodatak ugovoru za izvođenje naknadnih radova na domu vrijedan 55 000 kuna. Bilo je riječi o postavljanju pločica u velikoj sali doma (12 000 kuna), izgrađenoj ogradi na stepenicama doma (5 500 kuna), kao i o uređenju okoliša doma u vrijednosti 16 000 kuna. Uređenje kata i opremanje doma u planu je za iduću godinu. Uređenje puta prema mjesnom groblju koštalo je 45 000 kuna. Izrađen je i projekt uređenja parka u Senkovcu koji za početak uključuje krčenje raslinja i bolesnih stabala, a zatim samo uređenje staza do paviljona i postavljanja nekoliko mjesta za roštiljanje.

U sklopu današnjeg gostovanja očitovao se gradonačelnik o komentarima vezanim uz točku dnevnog reda s izvanredne sjednice Gradskog vijeća. ”Na zadnjoj redovitoj sjednici tijekom podnošenja cjelovitog izvješća o radu gradonačelnika i gradske uprave najavio sam potrebu izvanredne sjednice zbog nekoliko točaka koje bi trebalo još staviti u dnevni red, a koje nisu stale u redovitu sjednicu iz tehničkih razloga. Potom je išao aktualni sat i odgovori na pitanja političkih stranaka. Kao zadnja točka bila su pitanja i prijedlozi te su se svi politički akteri javili za riječ i time službeno zaključili ovaj saziv Gradskog vijeća pa tako i ja. Zašto na kraju sjednice nije bilo zajedničkog fotografiranja ja vam to ne bih znao reći jer nisam zadužen za to” – rekao je gradonačelnik. Vezano uz naknadni prigovor HDZ-a o donošenju Odluke o izmjenama statuta gradonačelnik je odgovorio slijedeće – ”Želim reći da su do Izvanredne sjednice dovršene izmjene i dopune Statuta, radi tehničkog usklađenja sa zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, doduše malo izvan zakonskog roka. No nismo jedini jer su u sličnoj situaciji bili i drugi gradovi i općine, Sinj i Otok na primjer, dok će gradovi koji imaju povjerenike i koji nisu stigli napraviti tehničko usklađenje sa Zakonom to učiniti poslije izbora. Tako da ni u jednom slučaju nema nikakvih zakonskih posljedica niti onih praktičnih, a konačno izbori tek trebaju biti raspisani”.

Vezano za prozivke uz prisustvovanje gradonačelnika sjednicama gradskog vijeća gradonačelnik je iznio podatak da je prema poslovniku rada Gradskog vijeća Grada Slatine dužan dva puta godišnje podnijeti svoje izvješće o svome radu kao i o radu gradske uprave, a što je uredno učinio posljednji put na redovnoj sjednici održanoj 15.ožujka. Dotakao se istog  poslovnika i njegovog članka 60. kojim je određeno da gradonačelnik u slučaju spriječenosti ili duže odsutnosti, ovlašćuje jednog od svojih zamjenika da prisustvuje sjednicama gradskog vijeća, a što je, kako kaže, učinio pismeno za potrebe navedene Izvanredne sjednice.”Pri sazivanju izvanredne sjednice niti jednom nisam kontaktiran da bi me se pitalo odgovora li mi termin ili ne. Sve točke te sjednice bile su tehničke naravi i nakon što je prošlo javno savjetovanje tijekom kojeg su svi zainteresirani mogli davati svoje primjedbe. U ove 4 godine nije se dogodilo niti jednom da na sjednici nema mene ili mojih opunomoćenih zamjenika, a za one na kojima nisam bio osobno razlog je bio ili spriječenost zbog bolesti ili zbog neodgodivih službenih obveza”.

Pošto se bliži održavanje lokalnih izbora neizbježno je bilo pitanje o zadovoljstvu ili nezadovoljstvu učinjenim u četiri godine mandata kao gradonačelnik Slatine. Prije te funkcije aktualni gradonačelnik Ostrošić 25 godina je radio u prosvjeti, a paralelno i kao istaknuti član brojnih slatinskih udruga (KULT, Udruga Naša nada, Bapatuljci, Matica hrvatska). Gledajući iz te prizme grad i sve ono što se događa u njemu i oko njega, ponukan nezadovoljstvom uzrokovanim brojnim stvarima koje po njemu nisu nikako štimale i koje su kočile daljnji razvoj, odlučio se na taj nimalo lak korak kandidature kako bi svojim aktivnim djelovanjem pokušao promijeniti stvari u Slatini na bolje. ”Volim pričati s ljudima, saslušati koji su njihovi problemi, a zatim i pokušati pomoći koliko god je to moguće. Pitati, vidjeti, ostvariti, … i to bez obzira na stranačke boje, samo tako naš grad može još više. Upravo sam na tome najviše inzistirao, da kad idemo nešto raditi za boljitak Slatine da svi ostave svoje stranke sa strane. Ja nemam svoju stranku, moja stranka je Slatina”. – poentirao je za kraj gradonačelnik pri tom najavivši još jednu itekako za Slatinu pozitivnu akciju koju Grad finalizira u suradnji sa turskom agencijom TIKA. Kratko je, nakon što je dometnuo kako je njegova savjest čista baš kao i imovinska kartica,  komentirao optužbe slatinskog HDZ-a na temu Slatina – sveučilišni grad rekavši kako obrazovanje košta, a kako su Orahovica i Virovitica uz veliku neupitnu podršku lokalne i županijske vlasti već dobile svoje fakultete. ”Gdje je u toj priči pozitiva, pa prije nekog vremena bio je to zapušteni pogon gdje su šetali čagljevi i lisice, a pogledajte što danas imamo tamo…”.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button