DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradonačelnik Denis Ostrošić govornik na Svjetskom forumu gradova posrednika u organizaciji UCLG

Svjetski forum gradova posrednika održan je u organizaciji globalne organizacije Ujedinjenih gradova i lokalne samouprave (UCLG) od 5. do 8. listopada u Turskoj, u gradu Kütahya, a tema konferencije bili su gradovi i njihovi stanovnici kao pokretačka snaga transformacije grada.

Ujedinjeni gradovi i lokalne samouprave (UCLG ) krovna je međunarodna organizacija za gradove, lokalne i regionalne vlasti i općinske udruge u cijelom svijetu koja se bavi zastupanjem i obranom interesa lokalnih samouprava na svjetskoj pozornici.

Ključne teme o kojima se raspravljalo tijekom konferencije bile su:

  • Gradovi posrednici i promicanje djelovanja zajednice kroz obrazovne, kulturne i participativne politike,
  • Dublja transformacija političkog, društvenog i ekonomskog sustava,
  • COVID doba i izgradnja nove vrste povjerenja između lokalnih vlasti i stanovništva,
  • te uključivanje kulture u održivi razvoj gradova.

Jučer se online konferenciji priključio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je u svom izlaganju istaknuo kako je Slatina grad koji ima tradicionalno jako civilno društvo, odnosno aktivno djelovanje brojnih civilnih udruga koje Grad kroz svoj proračun kontinuirano nastoji podupirati u njihovim projektima i ciljevima djelovanja.

– Zajednica je bogata ako ima stanovnike koji su aktivni u kulturi, politici i društvenom životu. Pokušavamo raditi zajedno s civilnim društvom, otvarajući prostor za dijalog i zajedničko stvaranje, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te između ostaloga istaknuo primjer participativnog budžetiranja odnosno malih komunalnih akcija koje Grad provodi u svim dijelovima Slatine te u prigradskim naseljima kroz otvoreni dijalog s predstavnicima mjesnih odbora, lokalnih udruga, društava, klubova i agilnim pojedincima što se pokazalo odličnim oblikom demokratskog dijaloga pomoću kojega se vrlo konkretno i brzo rješavaju brojni probleme građana u našem okruženju.

Gradonačelnik je govorio i o COVID mjerama koje je Grad Slatina provodio kako bi pomogao razvoj gospodarstva na području grada.

– Iznašli smo financijska sredstva koja su obrtima, te malim i srednjim poduzetnicima olakšala taj krizni period i na taj su način sačuvana broja radna mjesta, a osim toga znatnim smo sredstvima kroz potpore našim gospodarstvenicima pomogli rast razvoja gospodarstva na području grada.
Na taj način gradimo međusobno povjerenje, a nova ćemo osigurana sredstva svima koji pokažu interes i zadovolje osnovne kriterije dodijeliti do kraja godine, – istaknuo je gradonačelnik u svom izlaganju.
U nastavku konferencije osvrnuo se na ulaganja u kulturu i razvoj turizma koji su i na kontinentu vrlo važni, te upoznao sudionike s naporima razvoja kulture na području grada kroz dva primjera.

– Što se tiče kulture i njenoga uključivanja u održivi razvoj rekao bih da smo na dobrom putu što smo između ostaloga pokazali i manifestacijom kojom smo, poštujući sve epidemiološke mjere, tijekom ovoga ljeta svake nedjelje za građane s područja grada organizirali glazbene koncerte i popratna događanja. Odaziv građana je bio odličan a do povećanja broja oboljelih nije došlo.
Drugi primjer je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena koji se po 27. puta održava u Slatini. Riječ je o manifestaciji na kojoj i ove godine nastupaju eminentni glazbenici čije će koncerte sve do 17. listopada imati prigodu posjetiti zainteresirani građani s područja grada ali i šire regije, odnosno određen broj glazbeno vrlo osviještene publike koja se svake godine vraća ovom kvalitetnom kulturnom događaju koji je prepoznat na svjetskom nivou.
Našeg Festivala ne bi bilo da nema vrijednih učitelja Osnovne glazbene škole, djelatnika Turističke zajednice Grada, djelatnika Gradske uprave te drugih vrijednih volontera iz više udruga i društava koje sudjeluju u organizaciji ove desetodnevne manifestacije, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te se na kraju osvrnuo i na probleme s kojima se suočavamo budući da smo ulaskom u EU izgubili mnogo mladih stručnjaka i njihovih obitelji koje su se u potrazi za boljim plaćama preselili u neke razvijenije europske zemlje.

– Tu su i drugi demografski problemi izazvani manjim brojem rođenih i starenjem populacije, kao i smanjen interes mladih za bavljenje politikom, a koji nas između ostaloga uz još uvijek kompliciranu birokraciju koče da se bez obzira na brojna pozitivna postignuća razvijamo ravnomjerno i daleko brže. No svi su ti problemi itekako rješivi uz uzajamnu podršku i poštovanje, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(Mihaela Feldi/Foto: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button