DOGAĐANJANASLOVNICA

Građevinski radovi na projektu EPIcentar Sequoia Slatina u punom jeku – naziru se prvi konkretni obrisi budućeg kompleksa

Iako je ljeto na svom vrhuncu i vrijeme je godišnjih odmora, građevinski radovi u sklopu projekta EPIcentar Sequoia Slatina odvijaju se punom dinamikom.

Na gradilištu smo zatekli Dalibora Bičanića, pomoćnika voditelja gradilišta iz tvrtke Domogradnja d.o.o. Virovitica, koji nam je rekao kako se radovi i dalje odvijaju uz sve mjere predostrožnosti. Djelatnicima su dostupna sredstva za dezinfekciju, a kako se radovi izvode na otvorenom s manjim grupama ljudi po pojedinom radnom zadatku, uz zaštitnu opremu, poduzete su sve mjere za sprječavanje širenja koronavirusa.

Što se tiče najsvježijih radova, u zgradi 1 su podbetonirani temelji i izbetonirane temeljne ploče u podrumu, a trenutno su u tijeku pripremni radovi za žbuku, te se postavlja hidroizolacija.
Krovište je uglavnom gotovo kao i limarija, čeka se da se odredi boja završnog fasadnog sloja kako bi se mogle završiti kućice u sklopu krovišta, opšiti ih limom i kompletirati s crijepom. Isto tako čeka se stolarija koja bi trebala stići ovaj tjedan, a nakon njezine ugradnje radovi se sele unutra s pripremama za glazuru. Ugradnja strojarskih instalacija je u tijeku, te su instalacije za vodu i kanalizaciju postavljene.
U tijeku su i radovi na ugradnji dizala tako da su trenutno u tijeku radovi na postavljanju unutarnje konstrukcije, a s vanjske strane je postavljena konstrukcija za staklenu fasadu oko dizala koja će biti postavljena nakon ugradnje stolarije.

U zgradi 2 trenutno su u tijeku pripremni radovi za temeljnu ploču, nasipava se kamen i postavlja armatura kako bi sve bilo spremno za sutrašnju betonažu. Paralelno se obavljaju radovi na krovištu. Postavljaju se letve, a od četvrtka bi trebali započeti radovi na pokrivanju krovišta crijepom.
Budući da su zidovi bili u dosta lošem stanju bilo je potrebno skinuti svu postojeću žbuku i ožbukati zidove novim slojem kako bi se izravnali zidovi, a u tijeku su i pripremni radovi za postavljanje toplinske fasade.

Proteklih se dana intenzivno radilo i na izgradnji kanalizacijske mreže koja je pri kraju, preostalo je betoniranje još samo dva okna što će biti dovršeno do kraja tjedna. Zbog nestabilnog vremena bilo je manjih poteškoća te se kod iskopa konstantno morala ispumpavati voda, a zbog visine cijevi postojeće kanalizacije trasa je produžena za stotinjak metara prema nižem terenu kako bi mogli spojiti novu kanalizaciju s gradskom mrežom. Nakon toga, od idućeg tjedna bi trebali započeti radovi na postavljanju elektro instalacije i javne rasvjete.

Brojni pripremni radovi odrađeni su i na uređenju okoliša, a uskoro će započeti i čišćenje stabala od bršljana što će u konačnici upotpuniti lijepu sliku budućeg novouređenog parka u sklopu kompleksa koji će kada bude dovršen postati novo srce Slatine.

Zbog situacije s koronavirusom i vremenskih neprilika 30-tak posto planiranih radova odstupaju od planirane dinamike no kašnjenja s pojedinim segmentima posla pokušat će se nadoknaditi tako da se krajnji rok za izvođenje radova ne mora puno produžiti.

Podsjetimo, projekt EPIcentar Sequoia Slatina trenutačno je jedan od najvećih projekata na području grada Slatine ukupne vrijednosti 20.748.816 kuna, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Nositelj projekta je Grad Slatina, a projektni partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)Možda će vas zanimati i ...

Back to top button