DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

Grad Slatina uspješno proveo 12 fokus grupa u sklopu projekta Erasmus+ pod nazivom Prvi koraci

Grad Slatina zajedno sa svojih 8 projektnih partnera po prvi puta provodi Erasmus+ projekt pod nazivom Prvi koraci kojemu je cilj okupljanje mladih od 13 do 30 godina starosti, te izrada Lokalnog razvojnog plana za mlade.

Partneri na projektu su Gradska razvojna agencija Slatine koja je sudjelovala i u pripremi projekta, zatim Klub za mlade Youth Buzz, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Udruga HVIDR-a Slatina, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina, UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj Slatina, Udruga mladih KRIK Slatina i Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla.

Realizacija projekta započela je potpisivanjem ugovora između Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Grada Slatine u srpnju 2022. godine, a projekt je krenuo s provedbom 1. listopada iste godine, i trajat će do 31. siječnja 2024. godine.
Vrijednost projekta je 28.133,33 € od čega je 80% sredstava već uplaćeno Gradu Slatini dok se završetkom svih projektnih aktivnosti čeka isplata preostalih 20% ugovorenih sredstava.

Uz već spomenuti opći cilj projekta, okupiti mlade od 13 do 30 godina starosti i donositelje odluka na lokalnoj razini, specifični ciljevi projekta su motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice, osvijestiti donositelje odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka, te donošenje novog Lokalnog programa za mlade Grada Slatine 2024.-2027.

Jedan od prvih koraka ka ostvarivanju projektnog cilja bila je objava online ankete u kojoj su ispitane potrebe mladih te su mladi imali priliku izraziti svoje mišljenje o sadašnjem stanju u gradu Slatini te istaknuti svoje potrebe o tome što je važno omogućiti mladima u Slatini. Sumiranjem i analizom odgovora online ankete provedene među mladima, Grad Slatina je dobio konkretna područja na  koja će se bazirati kroz provedbu fokus grupa te dodatno istražiti i analizirati. Prvenstveno to su pitanja vezana uz zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje (stambeni poticaji), stipendiranje mladih, slobodno vrijeme mladih, volontiranje, sport, zdravlje te političku uključenost mladih.

U suradnji s projektnim partnerima, Grad Slatina je proveo 12 fokus grupa na području grada Slatine, te je uspio okupiti više od 100 mladih sudionika, koji su kroz interaktivne radionice rekli svoja mišljenja, želje i potrebe.

– Ovim putem želim se u ime Grada Slatine zahvaliti svima koji su pridonijeli provedbi ovog projekta, odnosno mjesnim odborima, SŠ Marka Marulića,   Industrijsko-obrtničke škole Slatina, slatinskim osnovnom školama Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te svim projektnim partnerima.
Interakcijom s mladima i radom na terenu prikupili smo mišljenja i potrebe mladih u našem gradu, gdje kao glavne probleme navode zapošljavanje mladih osoba, poboljšanje komunalne infrastrukture, ponajprije izgradnju biciklističkih staza i dodatnih nogostupa. Isto tako mladi su mišljenja kako bi se Grad Slatina trebao bazirati na obnovljivim izvorima energije te iskorištavanju potencijala hidroenergije.
Osim toga izražena je potreba za dodatnim sadržajima na lokalnom području, što uključuje gradnju dodatnih sportskih objekata čime bi se proširio izbor sportova, a željni su i više različitih sadržaja koji uključuju kulturu i slobodno vrijeme, – istaknula je koordinatorica projekta „Prvi koraci“ Marija Fumić te izrazila nadu kako će Grad Slatina kroz Lokalni program za mlade kreirati prave mjere i aktivnosti koje će poboljšati život mladih u Slatini i prigradskim naseljima.
(mf, Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button