NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Grad Slatina sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka

Uz brojne projekte i infrastrukturne aktivnosti, Grad Slatina u 2019. godini ozbiljno pristupa i problemu skrbi za napuštene životinje, ali i području skrbi za one životinje koje imaju skrbnika. Novi Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 26. 10. 2017. godine te je uz mnoge pozitivne novosti među kojima se svakako ističe zabrana ubijanja životinja u skloništima donio i veće kazne za neodgovorne skrbnike propisao i niz obveza jedinicama lokalne samouprave. Grad Slatina je donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, te divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa na području grada Slatine kojom je propisao trajnu sterilizaciju i kastraciju pasa, a istu skrbnik može i odbiti uz pisanu izjavu.

Grad Slatina će zato u 2019. godini sufinancirati sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka u vlasništvu građana koji imaju prebivalište na području grada Slatine u iznosu od 50% cjelokupnog troška sterilizacije i kastracije za jednog psa ili mačku po vlasniku u razdoblju od danas, 6. ožujka do 6. travnja 2019. godine, za što je u svom proračunu za 2019. godinu izdvojio 12.000 kuna.
Preduvjet za sterilizaciju i kastraciju pasa je taj da je pas mikročipiran i upisan u sustav Lysacan. Razliku cijene do punog iznosa sterilizacije ili kastracije pasa ili mačaka, snosit će skrbnik životinje.

Ovom mjerom želi se potaknuti posjednike životinja da brinu o reprodukciji svojih kućnih ljubimaca (sprečavanje nekontroliranog razmnožavanja, briga za potomke svojih kućnih ljubimaca), a sama metoda kvalitetno dovodi do kontrole populacije pasa i mačaka te učinkovito doprinosi kontroli i smanjenju broja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka.

Akcija će se realizirati putem veterinarskih organizacija koje djeluju u Slatini i s kojima je potpisan Ugovor o suradnji.

Zainteresirani vlasnici kućnih ljubimaca mogu se obratiti veterinarskim organizacijama radi sterilizacije njihovih kućnih ljubimaca do 6. travnja 2019. godine ili do isteka proračunskih sredstava za tu namjenu.
(mf/Izvor: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button