DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina prijavio jedan od najvrjednijih projekata u povijesti, projekt „ZaMiSLi muzej za sve“

Danas je Grad Slatina uz stručnu i savjetodavnu podršku Gradske razvojne agencije Slatine prijavio projekt „ZaMiSLi muzej za sve“ ukupne vrijednosti 5.417.646,83 €.

Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Poziva za dostavu projektnih prijedloga „Obnova javne kulturne infrastrukture“, a uz Grad Slatinu kao prijavitelja projekta, u svojstvu partnera projekta je Zavičajni muzej Slatina.

Cilj projekta rekonstrukcije i opremanja Zavičajnog muzeja Slatina i aktivnosti u post projektnom razdoblju usmjeren je na jačanje kapaciteta ranjivih skupina kao i stvaranje povoljnih uvjeta za njihovo aktivno konzumiranje postojećih i novih kulturnih sadržaja u Zavičajnom muzeju Slatina i na razini šire lokalne zajednice.
Provedbom projekta Zavičajni muzej Slatina dobit će neophodne nove prostore i opremu u kojima će se provoditi aktivnosti usmjerene na ranjive skupine kojima će se kroz implementiranje inovativnih tehnologija omogućiti lakša konzumacija kulturnih sadržaja.
Projektom se želi potaknuti sudjelovanje ranjivih skupina u kulturnim aktivnostima koje će unaprijediti njihove kreativne vještine i znanja, povećati društvene interakcije, smanjiti osjećaj izoliranosti te rezultirati ukupnim poboljšanjem kvalitete života.

Projektom je predviđena rekonstrukcija neuređenog dijela prizemlja i cijelog prvog kata postojeće zgrade – roh bau, unutar postojećih gabarita. Naglasak pri rekonstrukciji zgrade je na unutarnjem uređenju, poboljšanju energetske učinkovitosti, rješavanju pristupačnosti osobama smanjene pokretljivosti te usklađenje s propisima iz područja zaštite od požara.

Osnovna ideja novog stalnog postava je stavljanje fokusa na važnost znanja kao generatora znanstvenog, kulturnog, gospodarskog i cjelokupnog napretka prostora Slatine i okolice. Prostor Starog kotara kao osnovna škola iz čijih klupa su izašli književnici, umjetnici, tehničari, profesori, znanstvenici, radnici u proizvodnji i inovatori koji su svojim radom definirali prostor Slatine i njezine okolice kakav danas poznajemo. Cilj formiranja ove cjeline je afirmacija vremena 20. stoljeća, ali ujedno i naglašavanje važnosti znanja kao najvećeg generatora cjelokupnog napretka i razvoja.

– Realizacijom projekta „ZaMiSLi muzej za sve“ rekonstruirat će se i opremiti zgrada Zavičajnog muzeja Slatina koja već godina vapi za obnovom. Grad Slatina provedbom projekta dobit će rekonstruiranu zgradu javne kulture koja će pridonijeti poboljšanju vizure užeg središta grada. Osim toga smanjit će se režijski troškovi te će se stanovnicima šireg područja omogućiti aktivno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
Ovim putem zahvaljujem Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine koja je u prvim sekundama mogućnosti prijava, poslala projektnu prijavu, a isto tako zahvaljujem i svim djelatnicima Grada Slatine i Zavičajnog muzeja Slatina na pripremi jednog od najvrjednijih projekta za Grad Slatinu, – istaknuo je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić.

(Mihaela Feldi, Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button