CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Grad Slatina pomaže prijateljskoj Općini Murter

Prošle su godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine u povodu obilježavanja Dana grada Slatine i 722. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine, a potom i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Murter-Kornati razmijenjene Povelje prijateljstva između Grada Slatine i Općine Murter-Kornati, koje su potpisali gradonačelnik Denis Ostrošić i načelnik Toni Turčinov.

Tom je prigodom naglašena buduća intenzivnija suradnja usmjerena na unaprjeđivanje gospodarske, turističke, kulturno-umjetničke i sportske suradnje između ova dva mjesta s ciljem spajanja zelene i plave linije.

Na tom tragu odrađena su i prva prijateljska gostovanja na obje strane uz najavu još intenzivnije suradnje tijekom 2020. godine te zajedničkog razvijanja i širenja prijateljskih i poslovnih odnosa.

Da se prava prijateljstva poznaju i u zlu, a ne samo u dobru, vidljivo je upravo ovih dana kada je cijeli svijet zadesila pandemija koronavirusa, a osobito je pogodila Općinu Murter-Kornati koja se zbog sprječavanja širenja virusa COVID-19 našla u karanteni.

Danima je opsadno stanje u općini Murter gdje je čak osmero mještana zaraženo koronavirusom, a još 30 osoba ima povišenu temperaturu, te su mjesta Murter i Betina, postali prvi hrvatski gradovi u kojima je uvedena karantena. Mjesta Murter i Betina, koje inače dijeli samo administrativna granica, crvena su zona radi sprječavanja potencijalnog širenja koronavirusa što konkretno znači da se iz tih mjesta više ne može izaći, ali ni ući u njih, čak ni uz dopuštenja.

Općina je samoizolirana, a načelnik Toni Turčinov je poručio:

“Trebamo se strpiti, trebamo ovo izdržati, jer jednostavno nije lako, ali dobro smo se organizirali. Samo se moramo naoružati strpljenjem, doktore imamo, osoblje imamo, ambulantu smo dobili, zaustavili smo širenje na susjedna mjesta i općine. I ništa, naoružat se strpljenjem i držati se odvojeno, a biti skupa.”

Skupa sa svojim prijateljima s Murtera u mislima su i građani Slatine na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem koji je riječi ohrabrenja i podrške za mještane prijateljskog Murtera i Betine uputio putem Radio Slatine, a potom i Radio ritma iz Šibenika:

Dragi prijatelji, mještani Murtera, Betine i Kornata, Slatina je uz vas! Slatina je u mislima s vama. Izdržite, ostanite doma i slušajte Radio ritam!

Osim riječi podrške Grad Slatina, koji se nalazi u županiji koja za sada nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, te uz brojne mjere predostrožnosti na slatinskom području da tako i ostane, pripremio je i pošiljku medicinske opreme za svoje prijatelje na Kornatima kojima je sada svaka pomoć dobrodošla. Donacija je na putu prema Murteru i Betini, a kada sve ovo prođe i iz ove nevolje izađemo još snažniji i svjesniji pravih ljudskih vrijednosti, bit će prigode za nove prijateljske susrete, zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(Mihaela Feldi/Foto: Arhivske fotografije, Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button