DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina organizirao edukativno-informativnu radionicu o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

Jučer (utorak) je Hrvatskom dom u Slatini održana radionica na temu „Energetske obnove obiteljskih kuća“ koja je, sudeći prema odazivu, zainteresirala brojne građane. 

Tom je prigodom na poziv Grada Slatine Damir Mandić, voditelj razvoja poslovanja u Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever iz Koprivnice održao edukativno-informativnu radionicu o energetskoj obnovi obiteljskih kuća, a sudionici su imali priliku čuti sve o uvjetima i mogućnostima prijave na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na početku radionice sve prisutne u ime organizatora, odnosno Grada Slatine pozdravio je viši savjetnik za gospodarstvo i projekte  pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Jurica Culej koji je tom prilikom istaknuo kako je natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvrsna prilika za sve građane koji žele provesti jednu od prihvatljivih aktivnosti te tako iskoristiti mjere energetske obnove na svojim obiteljskim kućama. Osim toga naglasio je kako Grad Slatina i Gradska razvojna agencija Slatine stoje na raspolaganju svim zainteresiranima kao savjetodavna pomoć prilikom same prijave.

Naime, riječ je o Javnom pozivu kojim vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.
Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao i u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50% sredstava dok je za sve ostale mjere stopa sufinanciranja 60%.

– U sklopu ovoga Javnog poziva na raspolaganju je 120 milijuna eura, što je najviše do sada. Po samoj prijavi moguće je ostvariti maksimalni iznos od 62.000 eura, što ovisi o maksimalnim propisanim cijenama po svakoj pojedinačnoj mjeri. Tako npr. za dizalice topline taj je iznos 9.500 eura, a za foto naponske elektrane iznosi 600 eura po kW, – pojasnio je Mandić te dodao kako je novost kod ovoga Javnog poziva da se prijava umjesto putem pošte, kako je bilo kod prethodnog poziva 2021. godine, vrši putem digitalne platforme, odnosno Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava – NIAS, mjesta jedinstvene prijave na sve e-usluge u okviru projekta e-građani.

Što se tiče mjera novitet je da je u sklopu ovoga Poziva dopuštena ugradnja kućnih punionica za električna vozila što se sufinancira u maksimalnom iznosu do 1.000 eura.

Tijekom svog izlaganja Mandić je predstavio Uvjete i kriterije koje je Fond objavio krajem prošle godine za nadolazeći Javni poziv koji se očekuje u veljači ove godine. Istaknuo je da je razdoblje prihvatljivosti troškova započelo danom objave Uvjeta i kriterija, a završava 31. prosinca 2026. godine. 

Nadalje je predstavio moguće mjere te pojasnio uvjete prijave naglasivši svu potrebnu dokumentaciju koju prijavitelji trebaju pribaviti da bi se uspješno prijavili na sam Poziv. Naglasio je i važnost angažiranja educiranih i certificiranih izvođača radova na energetskoj obnovi njihovih domova kako bi im se zajamčila kvaliteta, te ostvarile uštede koje građani očekuju.
Dotaknuo se i teme zaštite okoliša napomenuvši kako je vijek trajanja fotonaponskih panela 20-25 godina nakon čega će se kroz rezultate brojnih istraživačkih projekata paneli adekvatno zbrinuti recikliranjem, odnosno iskorištavanjem u neku drugu svrhu kako bi se što manje zagađivao okoliš.

– Cilj ovog programa koji Fond provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj način, osim smanjenja štetnih emisija, smanjit će se količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, osigurati financijske uštede te povećati udobnost i kvaliteta boravka u obiteljskim kućama.
Npr. u sklopu mjere sanacije fasade i zamjene stolarije na kući može se govoriti o uštedama do 50% što se tiče potrebne toplinske energije za grijanje, – zaključio je Mandić te se zahvalio Gradu Slatini na pozivu i hvalevrijednoj inicijativi da pomogne svojim građanima kako bi se što prije pripremili i bili spremni kada se Poziv objavi.

Nakon održane radionice otvorena je rasprava u sklopu koje su zainteresirani građani imali prigodu dobiti odgovore na sva pitanja i nedoumice vezane uz nadolazeći Javni poziv.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button