DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

Grad Slatina: Održana završna konferencija projekta „Slatino, zaželi II!“

Danas je u prostorijama Posjetiteljsko-interpretacijskog centra EPIcentar Sequoia Slatina održana završna konferencija projekta „Slatino, zaželi II!” (UP.02.1.1.16.0147).

Bio je to nastavak provedenog projekta „Slatino, zaželi!” koji je Grad Slatina uspješno aplicirao na otvoreni javni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”, no ovoga puta kratkog trajanja od samo osam mjeseci.

Konferenciji su uz gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i rukovoditeljicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Virovitica, Ispostave Slatina Elizabetu Falat Ileš, koji su se uvodno obratili s nekoliko riječi, nazočili i pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić sa suradnicima, predstavnici gradskih ustanova i institucija te žene zaposlene kroz projekt.

Nazočne je na početku konferencije pozdravila voditeljica projekta Marija Fumić te ukratko prezentirala provedbu projekta čija je realizacija započela 22. kolovoza 2022. godine, a završava 22. travnja ove godine, a istim je zaposlena 21 žena iz skupine teže zapošljivih žena koje su se skrbile za ukupno 127 krajnjih korisnika s područja grada Slatine i slatinskih prigradskih naselja.

Istaknula je kako su žene u proteklih šest mjeseci skrbile o minimalno šest korisnika, starijim i nemoćnim osobama kojima je na taj način osigurana besplatna pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, brizi o higijeni, socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, pomagala i sl…). Pružila im se i podrška kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Partneri Gradu Slatini i na ovom projektu su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Slatina. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.038.280,00 kn, odnosno 137.803,44 €, što je ujedno i ukupni iznos bespovratnih sredstava. EU navedeni projekt sufinancira u iznosu od 85% dok preostalih 15% sufinancira RH.

– U najavi je novi nastavak programa Zaželi koji bi prema svim najavama trebao trajati tri godine čime će se na duži period ublažiti posljedice nezaposlenosti žena uključenih u provedbu projekta što će ujedno povećati i njihovu konkurentnost na tržištu rada te će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života krajnjih korisnika, odnosno starijih i/ili nemoćnih osoba kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji, što je i cilj ovoga projekta – zaključila je Marija Fumić zahvalivši se svima uključenima u projekt osobito djelatnicima Gradske razvojne agencije Slatine.

Gradonačelnik Ostrošić se također zahvalio svima uključenima u provedbu projekta te istaknuo kako će Grad Slatina učiniti sve kako bi zaživio i projekt „Slatino, zaželi III!“ te da će trajati puno duže, na korist zaposlenih žena, ali i krajnjih korisnika, sugrađana kojima je pomoć itekako potrebna.

– Žao mi je što stalno imamo te prekide, odnosno periode kada ljudi ostanu bez usluge na koju su se navikli i koja im je itekako potrebna. Znam da većina žena ostaje u kontaktu sa svojim korisnicima i nakon završetka projekta te im i dalje na neki način volonterski pomažu. Hvala vam na tome, a tim više ste zaslužile da ovaj hvalevrijedan projekt ponovo zaživi što prije, – zaključio je gradonačelnik.

– Na kraju smo još jednog uspješnog projekta, ali mi je žao što je tako kratak period između početne i završne konferencije. S druge strane mi je drago što iz Ministarstva stižu informacije da će sljedeća faza biti malo duža i da će možda trajati i tri godine.
Povratne informacije koje imamo s terena su zaista krasne. Od strane korisnika čujemo samo dobro kao i od strane zaposlenih osoba što znači da ovaj projekt nije od onih koji su samo na papiru nego je njegova korist itekako vidljiva – naglasila je potom rukovoditeljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Virovitica, Ispostave Slatina Elizabeta Falat Ileš.

Na kraju završne konferencije svoje su utiske iznijele i podijelile stečena iskustva s nazočnima, zaposlenice na projektu Jasmina Bujdo i Manda Fotez, te se u ime svih žena zahvalile na ukazanoj prilici i povjerenju u radu s korisnicima. Isto tako izrazile su nadu da će što prije ponovno početi raditi i biti na usluzi ljudima u potrebi jer, kako su istaknule to nije samo posao na papiru već su uključeni i osjećaji te su korisnici o njima postali ovisni, a i ženama su oni sami prirasli srcu.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Slatine.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button